ZNANSTVENICI OPTIMISTIČNI: Ovaj vitamin mogao bi biti važan saveznik u borbi s koronavirusom!

Vitamin K ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi: aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zacjeljivanju rana i sprječava pretjerano krvarenje. Vitamin K predstavlja grupu sličnih organskih molekula, a najprije ćete ga pronaći u zelenom povrću poput špimnata ili brokule, dok vitamin K2 pronalazimo u žumanjku.

Velikom broju novorođenčadi daju se injekcije s vitaminom K, kako bi se spriječila rijetka, ali vrlo ozbiljna krvarenja. Inače, bebe se rađaju s niskim postotkom vitamina K. Unošenje vitamina K pospješuje rad srca i kakvoću kostiju.

No, konzumacija vitamina K ne bi trebalo da bude pretjerana jer prevelika koncentracija vitamina K može biti štetna za naš organizam.

Jedna nizozemska studija pokazala je povezanost između pacijenata s težim oblicima koronavirusa i nedostatka vitamina K u organizmu.

Ipak, korelacija nije i uzrok. Da li bi vitamin K pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća, ostaje da se vidi ako bude osigurano detaljno istraživanje. 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI