ZNALI STE ZA DOBRA SVOJSTVA ČEŠNJAKA, NO OVO NISTE: Dopustite da vam i vaš organizam bude zahvalan!

wikipedia

Češnjak se koristi u gotovo svakoj kulturi u svijetu jer ovaj prirodni sastojak nudi bezbroj zdravstvenih pomoći. Njegova prepoznatljiva aroma i okus obogaćuju okus obroka, dok visok sadržaj hranjivih sastojaka pruža moćna ljekovita svojstva.

“Češnjak se koristi tisućama godina diljem svijeta. Zapisi ukazuju na činjenicu da je češnjak korišten kada su izgrađene piramide Gize, prije otprilike 5.000 godina. Richard S. Rivlin napisao je u časopisu Journal of Nutrition da je drevni grčki liječnik Hipokrat (oko 460. – 370. pr. Kr.), danas poznat kao “otac zapadne medicine”, propisao češnjak za širok raspon stanja i bolesti. Hipokrat je promovirao upotrebu češnjaka za liječenje problema s disanjem, parazita, slabe probave i umora.

Češnjak je bogat izvor minerala poput kalcija, bakra, željeza, kalija, fosfora i mangana, vitamina A, B-kompleksa i C, aminokiselina eteričnih ulja, glikozida i rijetkih esencijalnih minerala u tragovima poput germanija, selena i tellura.


Također je visoko u antioksidansu koji se naziva allium i preko 12 drugih antioksidansa. Stoga, ima snažna antimikrobna svojstva i učinkovito se bori protiv bakterija, gljivica, crijevnih parazita, virusa, kvasca itd.

Češnjak jača imunološki sustav, a antioksidanti koji ga sadrže sprečavaju oštećenje slobodnih radikala.Možete dodati nekoliko češnjaka u sokove, a možete ga i jesti svakodnevno, ali izbjegavajte konzumiranje na prazan želudac, jer može biti oštar na trbuhu.

Nemojte jesti više od 2 češnja češnjaka dnevno, jer je vrlo moćna i ljekovita biljka. U vrijeme spavanja možete ga i sitno isjeckati, ostaviti ga izloženom zraku nekoliko minuta kako bi se oslobodio enzim alliinase, a zatim ga progutajte s vodom.

Također možete ga dodati u med. I on će detoksicirati tijelo, boriti se protiv bakterija, virusa i gljivica, spriječiti rak i pomoći pospješiti probavu.

Sumporni spojevi u češnjaku također će detoksicirati jetru pa čak i krv od toksina, olova i ostalih teških metala. Ako ga ne žvačete već samo progutate nećete imati zadah po češnjaku.

Ujutro popijte veliku čašu vode i tako uklonite jak miris češnjaka.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI