ZDRAVSTVENI PROBLEM O KOJEM ŽENE NE PRIČAJU DOVOLJNO: Moraju potražiti pomoć za bolju kvalitetu života

Foto: Screenshot

O mnogim zdravstvenim problemima žene nevoljko pričaju, a jedan od njih je urinarna inkontinencija ili nekontrolirano i učestalo mokrenje koje pogađa 44 – 50% žena starijih od 60 godina.

Bježanje mokraće potaknuto je brojnim faktorima, a tri su vrste urinarne inkontinencija najviše zapažene kod starijih žena.

Stresna, urgentna i miješana inkontinencija najčešće su oblici ovog problema, no važno je i spomenuti prelijevajuću inkontinenciju do koje dolazi u slučajevima nepotpunog pražnjena mjehura, tj. kad je mišić odgovoran za pražnjenje mjehura “lijen”, a do pražnjenja mjehura dolazi kad je on prepunjen i kad zbog velike količine urina dolazi do prelijevanja kroz mokraćnu cijev.


Stresna urinarna inkontinencija je otjecanje urina zbog povećanja tlaka u trbuhu, najčešće prilikom kašljanja, kihanja i tjelesnih aktivnosti. Urgentna je otjecanje nakon neodgodivog poriva za mokrenjem pa često žena ni ne stigne do toaleta. Za razliku od stresne inkontinencije gdje mokraća bježi bez najave, kod urgentne postoji poriv za mokrenjem.

Kod oblika miješane urinarne inkontinencije manje su ili više zastupljeni elementi stresne i urgentne inkontinencije.“Svako nevoljno bježanje mokraće treba istražiti”, poručuje sugovornik, Nermin Karahasan, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Veritas, za Dnevno.hr.

Radi se o učestalom problemu s kojim se susreće jako puno žena. Urinarne inkontinencije ne treba se sramiti.

Na pitanje zašto se žene srame govoriti o tom problemu, kaže kako je to najvjerojatnije rezultat spoja sociološkog i društvenog nasljeđa i ukorijenjenih dogmi. No smatra da žene moraju o tome govoriti i potražiti pomoć jer si tako povećavaju kvalitetu života.

Kegelove vježbe, ispravna intimna higijena i pravovremeni posjet liječniku pomažu ženama da taj problem ne postane nerješiv. Ako ga je potrebno liječiti, i tu postoji rješenje.

“Više je vrsta liječenja – od kirurških zahvata do uzimanja lijekova u kombinaciji s Kegelovim vježbama i ispravnom intimnom higijenom. Prilikom pregleda savjetujemo žene, a kod detektiranja problema predlažemo daljnje dijagnostičko-terapijske postupke. Izvrsnu uspješnost imamo kod liječenja inkontinencije laserom”, rekao je dr. Karahasan.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI