Zbog ovih pet promjena na tijelu trebali biste hitno posjetiti liječnika

Važno je da na vrijeme reagirate i simptome prijavite liječniku opće prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu

 

Top 5 promjena na tijelu zbog kojih odmah trebate otići na pregled

Izrasline/kvržice

Svaki limfni čvor veći od 1 cm koji može, ali i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima (pazušna jama, prepone), zahtijeva pregled liječnika. I tvrde izrasline na dojci znak su za uzbunu.

Promuklost i kašalj

Uzroci kroničnog kašlja mogu biti kronični bronhitis, postnazalni iscjedak, posljedica infekcije dišnog sustava. Kod tumora grla simptomi se kombiniraju s mršavljenjem i noćnim znojenjem.

Veća promjena probavnih navika Zabrinutost se treba javiti kad dođe do odstupanja od svakodnevnih navika. Kronični proljev, kao i opstipacija, zahtijevaju, uz fizikalni pregled, i snimku abdomena te kolonoskopiju.

Smetnje mokrenja

Kod učestalog mokrenja, peckanja, svrbeži te krvi u mokraći pregledom se mora isključiti upalni proces te isključiti intolerancija na glukozu, a daljnjim pretragama i mogući tumorski proces.

Bol

Perzistirajuća bol koja se ne povezuje uz ozljede ili upale, a kod žena predmenstrualni – menstrualni sindrom svakako zahtijeva pregled kod liječnika. Bitno je i koliko bol traje te kako se širi, kaže dr. Ferenčić.

Lomljivi nokti

Nokti mogu ocrtavati puno o našem zdravlju i trenutačnoj prehrani te pokazati jesmo li anemični. Primijetite li da se nokti počinju uvijati prema jagodici prsta, možda biste mogli imati problema sa srcem ili disanjem, kažu stručnjaci.

Trnci u prstima

Jedan od mogućih uzroka trnjenja prstiju je i reumatoidni artritis, no treba znati da zapravo sve što ometa živčani impuls iz vratne kralježnice može uzrokovati trnjenje ili gubitak osjeta. Mogući uzroci su i dijabetes, nedostatak B12 vitamina ili problemi sa štitnjačom.

Vrtoglavica

Vrtoglavica često može biti vrlo nejasan simptom koji mnogi ignoriraju. Može upozoravati na probleme srednjeg uha ili čak osteoartritis u vratu, a ako uz vrtoglavice osjećate i lupanje srca te zadihanost, moguće su srčane bolesti, piše 24sata.hr.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI