Zaslađena su pića, osobito ljeti, odlična za rashlađivanje, ali su i naš “guilty pleasure” s vremena na vrijeme, no njihova prekomjerna konzumacija može izazvati brojne probleme za vaš organizam.
Studija objavljena u časopisu Gut pokazala je da zaslađena pića mogu uzrokovati rak debelog crijeva. U istraživanju je sudjelovalo 90.000 žena koje su svake četiri godine u predviđeni obrazac upisivale podatke o pićima koje su konzumirale.
Žene koje su pile dva ili više zaslađenih pića dnevno imale su dvostruko veću šansu da dobiju rak debelog crijeva u odnosu na žene koje su tjedno konzumirale manje od jedne čaše ovakvih pića.
Ovdje se podrazumijevaju gazirana i negazirana pića zaslađena šećerom i kukuruznim sirupom s visokom fruktozom, kao što su bezalkoholna pića, voćni napici, punčevi i ledeni čajevi.
Stoga zamijenite slatka pića vodom, mlijekom, nezaslađenom kavom ili čajem. Obratite i pažnju na prehranu. Jedite manje crvenog i prerađenog mesa, koji su također povezani s rizikom od raka debelog crijeva.
Žene ne bi trebale piti više od jednog alkoholnog pića dnevno, a muškarci ne više od dva.
Jedite cjelovite žitarice, chia sjemenke i mahune. Važno je konzumirati što više vlakana kako bi vaš probavni sustav kontinuirano bio aktivan.
Na ovaj način se štite crijeva da ne bi došlo do stvaranja mutacija koje uzrokuju rak.