ZASLAĐENI SOKOVI ZA RASHLAĐIVANJE SU ŠTETNI: Studija pokazala da mogu povećati rizik od oboljenje jedne kronične bolesti

Slavko Midzor/PIXSELL

Zaslađena su pića, osobito ljeti, odlična za rashlađivanje, ali su i naš “guilty pleasure” s vremena na vrijeme, no njihova prekomjerna konzumacija može izazvati brojne probleme za vaš organizam.

Studija objavljena u časopisu Gut pokazala je da zaslađena pića mogu uzrokovati rak debelog crijeva. U istraživanju je sudjelovalo 90.000 žena koje su svake četiri godine u predviđeni obrazac upisivale podatke o pićima koje su konzumirale.

Žene koje su pile dva ili više zaslađenih pića dnevno imale su dvostruko veću šansu da dobiju rak debelog crijeva u odnosu na žene koje su tjedno konzumirale manje od jedne čaše ovakvih pića.


Ovdje se podrazumijevaju gazirana i negazirana pića zaslađena šećerom i kukuruznim sirupom s visokom fruktozom, kao što su bezalkoholna pića, voćni napici, punčevi i ledeni čajevi.

Stoga zamijenite slatka pića vodom, mlijekom, nezaslađenom kavom ili čajem. Obratite i pažnju na prehranu. Jedite manje crvenog i prerađenog mesa, koji su također povezani s rizikom od raka debelog crijeva.Žene ne bi trebale piti više od jednog alkoholnog pića dnevno, a muškarci ne više od dva.

Jedite cjelovite žitarice, chia sjemenke i mahune. Važno je konzumirati što više vlakana kako bi vaš probavni sustav kontinuirano bio aktivan.

Na ovaj način se štite crijeva da ne bi došlo do stvaranja mutacija koje uzrokuju rak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI