ZAČINJENA ILI SAMO S DODATKOM SOLI? Evo što sve treba imati visokokvalitetna domaća slanina

Na policama trgovačkih centara može se naći mnogo vrsta slanine, ali mesari i stručnjaci za tu vrstu omiljeno suhomesnatog proizvoda ističu kako je za dobru slaninu bitno kvalitetno meso i to od svinja koje su prirodno hranjene.

Postoje slanine u koje su dodani razni začini i dodaci. Stručnjaci i tu imaju zamjerke jer naglašavaju kako se u pravu slaninu dodaje isključivo kuhinjska sol.

Prema načinu pripreme razlikuju se dimljena i slana slanina. Upravo je slana slanina zapravo blago posoljeno svježe meso koje se utrlja i namače u marinadu te joj se kuhanjem produljuje vijek trajanja i uklanjaju eventualne bakterije.

No, slanina koja je najzastupljenija i najprihvaćenija u našim krajevima jest dimljeno meso bogatog okusa i arome, a proces njegove pripreme sastoji se od dugotrajne toplinske obrade dimom.

Pri kupnji slanine treba obratiti pažnju na boju. Naime, dobra slanina ima jednoličnu boju u svakom dijelu proizvoda. Ukoliko je koža slanine čista i jednolične boje tada je to slanina visoke kvalitete.



Kupujete li pakiranu slaninu tada obavezno provjerite sastav, ona u sebi ne bi smjela sadržavati pojačivače okusa, arome pa ni soju, na mjestu reza, visokokvalitetno meso, odnosno slanina ima glatku, jednoličnu površinu.

Uz sve navedeno, treba kupiti slaninu s minimalnim popisima sastojaka na etiketi. Ako je proizvod prirodno dimljen njegova boja varira od svijetle do tamno smeđe, a ako je proizvođač upotrijebio tekući dim za pušenje tada će meso u slanini biti narančasto ili žuto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI