ZA OVU NAMIRNICU KAŽU DA JE ‘ZELENA KRV’: Ima čak 18 proteina i deset puta više beta karotena od mrkve!

Foto: Pixabay

Spirulina je vrsta modrozelene alge koja obitava u jezerima i oceanima. Postoje tri vrste, a najpoznatija je Arthrospira platensis, piše Dnevno.hr.

Bogata je vitaminima i važnim hranjivim tvarima zbog čega je i postala veoma popularna. Sadrži čak 18 različitih proteina, devet esencijalnih masnih kiselina. Zapravo, ima više proteina nego meso, a beta karotena ima čak deset puta više od mrkve. Uza sve to ima i vitamine A, B, C, D i E.

Mnoga istraživanja pokazala su da spirulina pomaže u jačanju imuniteta, ubrzavanju metabolizma, snižavanju kolesterola i stabilizaciji šećera u krvi i krvnog tlaka.

 

Čak je i poznati srpski tenisač Novak Đoković svojedobno rekao: “Moje tijelo je izloženo raznim izazovima tijekom cijelog dana – mentalnim i fizičkim te čestoj promjeni sredine. Važno je da mu pomognem da to iznese na najbolji način. Zato dan započinjem spremanjem obroka koji obiluje hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima, antioksidansima. Spirulina je jako važan element u mojoj prehrani”.Spirulina se zbog brojnih blagodati naziva i “zelena krv”, a osim što pročišćava organizam, istovremeno povećava energiju, radnu motivaciju, poboljšava memoriju i ublažava stres, anksioznost i depresiju.

No morate uzeti u obzir čistoću spiruline. Ona se može uzgajati i u čistim i nečistim vodama diljem svijeta pa može sadržavati zagađivače i štetne toksine. Jedno istraživanje je pokazalo da neki uzorci spiruline sadrže velik udio teških metala, uključujući željezo, živu pa čak i arsen. Zato prije početka uzimanja spiruline uvijek provjerite njezino podrijetlo i konzumirajte ju s oprezom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI