Za afte ne postoji lijek! Ipak, postoje prirodne metode kojima biste ih mogli brzo suzbiti

Afte su male ranice u ustima koje su bolne na dodir, bilo jezikom ili hranom dok jedemo. Mogu biti bolne čak i kada ih se ne dodirne, a jedemo jako začinjenu hranu. Najčešće su afte velike tek oko 1 centimetar u promjeru, i nisu opasne po zdravlje čovjeka ali mogu biti itekako iritirajuće, pa uvijek tražimo načina kako da ih se riješimo.

Prepoznat ćemo ih kao malene ranice, koje se najčešće pojave na unutrašnjem dijelu usta ili obraza, ali se mogu pojaviti i na jeziku ili desnima. Unutrašnjost ranice je bijela ili žuta, dok je vanjski dio svijetlo crvene boje – upaljen. Na dodir su afte bolne, a oštra bol se može pojaviti i kada jedemo začinjenu ili kiselu hranu.

Afte se zapravo često pojave, ali neke osobe su sklonije aftama od drugih. Njihov uzrok još uvijek nije potpuno jasan ali smatramo da ima više faktora za njihovu pojavu.

Neki od faktora za pojavu afti jesu: obiteljska povijest, fizičke ozljede u ustima npr. od napuknutog zuba, četkice ili aparatića za zube, hormonalne promjene, deficit vitamina i minerala, emocionalni stres, oslabljen imunitet, određeni lijekovi i alergije.

Zapravo ne postoji lijek koji će brzo i potpuno efikasno djelovati. Dobro je reagirati na vrijeme, čak i par dana prije nego se afte pojave. Naime, već nekoliko dana prije nego će se afte pojaviti, možete osjetiti svrbež ili peckanje u ustima.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI