(VIDEO) Ovo je jedini način da izvadite krpelja! Nemojte čekati jer vam prijete brojne zarazne bolesti

Marijan Susenj/PIXSELL

Krpelji prenose brojne virusne, bakterijske i parazitske bolesti. Zaražuju se prilikom uzimanja krvnog obroka s inficirane životinje.

Inficirani krpelj zaražava čovjeka prilikom uzimanja krvnog obroka. Najznačajnije bolesti koje prenose krpelji jesu: krpeljni meningoencefalitis, tularemija, lajmska bolest, krimsko-kongoanska hemoragijska groznica, povratna groznica, erlihioze, babezioza i  rikecioze (pjegave groznice , krpeljni tifus i Q-groznica).

Kako se ubod krpelja obično ne osjeti ili se osjeti blagi svrbež, neophodno je traženje krpelja nakon mogućeg izlaganja i njihovo odstranjivanje. Blagovremeno odstranjivanje krpelja spriječit će prijenos infekcije i pomoći u njenoj prevenciji. Samo krpelj koji je zaražen može prenijeti zarazu. Za prijenos mikroorganizama iz krpelja u čovjeka, obično treba 36 do 48 sati. Uzročnik bolesti, spiralna bakterija borelija, ulazi u kožu na mjestu uboda krpelja.

Kada uđe u organizam, borelija se može širiti limfnim putem, izazivajući upalu i povećanje okolnih limfnih čvorova, ili se širi putem krvi do organa ili kožnih lokalizacija. Na mjestu ulaska borelije, u 75% bolesnika se između 3. i 32. javlja crvenilo ili crvenilo sa zadebljanjem kože. Crvenilo se širi, često s centralnim izbljeđivanjem, do promjera od 50 cm. Ova kožna promjena se naziva migrirajući crvenilo  (Erythema migrans) i predstavlja najbolji klinički znak lajmske borelioze. Migrirajući eritem uglavnom traje nekoliko tjedana. Za vrijeme regresije mogu se pojaviti lezije koje postupno blijede, a kožne lezije koje su nestale, mogu se ponovo pojaviti u nejasnom, blijedom obliku. Prije ili tijekom pojave kožnih promjena, bolesnici mogu osjećati klonulost, groznicu, povišenu temperaturu, glavobolju, ukočenost vrata, bolove u mišićima i zglobovima, bolove u leđima, mučninu, povraćanje i bolove u grlu. Za simptome je karakteristično da su povremeni i promjenjivi, ali klonulost i osjećaj slabosti mogu trajati tjednima.

KAKO IZVUĆI KRPELJA?Ako je došlo do uboda krpelja, treba ga što prije otkloniti. Rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen za tijelo.

Pincetom koju ste očistili antiseptičkim sredstvom, uhvatite krpelja što bliže glavici i lagano izvucite. Nemojte ga ničim premazivati (ulje, alkohol, petrolej, lak za nokte itd.), gnječiti, pritiskati, istiskati, jer ga tako potičete da pojačano luči sekret te povećavate rizik od eventualne infekcije.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI