VELIKI NAPREDAK U REGENERATIVNOJ MEDICINI! Sintetski hidrogel obnavlja srce, mišiće i glasnice

Pixabay

Još do nedavno smatralo se kako ne postoji ništa drugo što može “popraviti” naše srce, mišiće i glasnice, no znanstvenici iz Kanade to uspješno demantiraju. Objedinjujući znanja iz kemije, fizike, biologije i inženjerstva, znanstvenici sa Sveučilišta McGill (Montréal, Québec, Kanada) razvijaju biomaterijal koji je dovoljno čvrst da popravi srce, mišiće i glasnice, što predstavlja veliki napredak u regenerativnoj medicini, objavio je portal Dnevno.

“Ljudi koji se oporavljaju od oštećenja srca često se suočavaju s dugim i teškim procesom oporavka. Liječenje je izazovno jer tkiva moraju izdržati dok srce kuca. Isto vrijedi i za glasnice. Dosad nije postojao dovoljno jak materijal za tu svrhu”, rekao je Guangyu Bao, doktorand na Odjelu za strojarstvo na Sveučilištu McGill.

Tim, koji su predvodili prof. Lucm Mongeau i doc. Jianyu Li, razvio je novi injekcijski hidrogel za saniranje rana. Hidrogel je vrsta biomaterijala koji stanicama daje prostor za život i rast. Pošto se ubrizga u tijelo, biomaterijal tvori stabilnu, poriznu strukturu koja omogućuje živim stanicama da rastu ili prolaze kroz njih kako bi popravili ozlijeđene organe.


“Rezultati su obećavajući i nadamo se da će se jednog dana novi hidrogel rabiti kao implantat za vraćanje glasa osobama s oštećenim glasnicama, npr. preživjelima od raka grkljana”, istakno je Bao.

Znanstvenici su testirali izdržljivost hidrogela u stroju koji su razvili kako bi simulirali ekstremnu biomehaniku ljudskih glasnica. Vibrirajući 120 puta u sekundi tijekom više od 6 milijuna ciklusa, novi biomaterijal ostao je netaknut dok su se drugi standardni hidrogelovi raspadali u komadiće, nesposobni nositi se s tolikim opterećenjem.“Bili smo nevjerojatno uzbuđeni što smo vidjeli da savršeno radi na našem testu. Prije našeg rada nijedan hidrogel za injekcije nije imao visoku poroznost i žilavost u isto vrijeme. Da bismo riješili taj problem, u našu smo formulu uveli polimer koji stvara pore”, naglasio je Bao.

Inovacija također otvara nove puteve za druge primjene kao što su ubrizgavanje lijekova, inženjering tkiva i stvaranje modela tkiva za probir lijekova, kažu znanstvenici. Tim čak želi upotrijebiti tehnologiju hidrogela za stvaranje pluća kako bi testirali lijekove protiv covida-19.

“Naš rad naglašava sinergiju znanosti o materijalima, strojarstva i bioinženjeringa u stvaranju novih biomaterijala s neviđenim učinkom. Veselimo se što ćemo ih prevesti u kliniku”, zaključio je Li.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI