Važna poruka za žene: Liječnici opisuju neke od najčešćih oblika bradavica

pexels

Liječnici su odredili neke od najčešćih oblika bradavica i poslali važnu poruku ženama da im se obvezno jave ako primijete bilo kakve promjene na grudima i bradavicama. Iako je oko 90 posto izraslina na grudima bezopasno i ne ukazuju na rak, svakako bi trebalo da posjetite liječnika ako primijetite neku kvržicu pod prstima.

Isturene bradavice

Areola (tamni krug oko bradavice) je mala i ružičaste boje, a isturene bradavice mogu izazivati neugodnost kod nošenja odjeće i veoma su upadljive ako nosite nešto tankog materijala bez grudnjaka. Nije ništa čega bi trebalo da se bojite, no ako je nelagoda velika, možete otići na operaciju.

Dlakave bradavice

Sve žene i muškarci imaju dlake po tijelu i oko areola, a boja dlaka mijenja se, kao i njena debljina i dužina. Maljavost može biti uvjetovana etničkom pripadnošću, a ponekad trudnice primjećuju da su im malje tamnije. Hormonske promjene kod uporabe kontracepcije mogu utjecati na rast dlaka oko bradavica. To je posve normalno i prirodno.Uvrnute bradavice

Ako ste uvijek imali takve bradavice, nema razloga za brigu. Promatrajte grudi i obratite pozornost je li došlo do neke iznenadne promjene u poziciji bradavica.

Ravne bradavice

Ravne bradavice jesu u ravnini s areolama te ne strše mnogo iz njih. Često izgledaju potpuno ravno bez obzira na to koliko je tko uzbuđen. Nemate razloga za brigu ako imate takve bradavice.

Mesnate bradavice

Kada su areole ispupčene razlog tome jest višak tkiva u areolama i to može biti nasljedna osobina ili rezultat hormonske promjene u pubertetu. Označava porast razine hormona koji se događa u trudnoći ili tijekom menstrualnog ciklusa.

Neravne bradavice

Te male kvržice na areolama potpuno su prirodne i normalne te se mogu naći na gotovo svim bradavicama. Ako primijetite neku novu ili promjenu izgleda stare, javite se liječniku.

Abnormalne kvržice i izrasline

Preporučujemo svim ženama da se jave liječniku ako uoče nešto takvo na grudima. Redovno obavljajte samopregled grudi i tako ćete najbolje moći pratiti što se događa s njima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI