‘UBOJICA’ TESTOSTERONA: S ovih devet namirnica razina ‘hormona muškosti’ raste!

Foto: Pixabay

Iako mnoge studije kažu da je niska razina testosterona povezana s problemima modernog doba, to ne mora biti tako.

Iako niska razina testosterona muči puno muškaraca te uzrokuje mnoštvo problema, od nakupljanja viška kilograma i sve nižeg udjela zdrave mišićne mase, pa do poteškoća s erekcijom i niskim libidom, oni itekako mogu utjecati na razine ‘muškog’ hormona.

Istraživanja pokazuju da čak 25 posto muškaraca starijih od 30 godina pati od niske razine testosterona, no to ne znači da moraju prihvatiti takvo stanje. Uvijek se nešto može učiniti.


Razina testosterona može utjecati i dati značajan doprinos kvaliteti života, budući da testosteron utječe na niz stvari, a najpodmukliji neprijatelj testosterona je hormon stresa, kortizol, piše portal Krenizdravo.

Naime, imati pod kontrolom kortizol, znači i utjecati na razine testosterona. Što je u tijelu viši udio kortizola, to je niži udio testosterona. Dakle, što je više stresa, manje je testosterona, a što ga je manje, to je testosterona više.No, ono što jedemo definitivno ima ključni utjecaj na to kako ćemo se osjećati, pa je jasno kako hamburgeri, pivo i čips nisu put do skladnog tijela i raspoloženja, a ni hormoni ne mogu biti u skladu ako je na tanjuru kaos.

Postoje namirnica koje imaju pozitivan učinak na ravnotežu hormona, a samim time i na višu razinu testosterona. Posebnu pozornost potrebno je posvetiti namirnicama koje sadrže vitamin D i cink, a ovo je popis namirnica koje ih sadrže, dok su istovremeno pristupačne i ukusne.

Tuna

Miris tune možda i nije idealan za prvi spoj, ali činjenica je da je tuna bogat izvor vitamina D. Prema najnovijim studijama, vitamin D može značajno povećati razinu testosterona. Vitamin D pomaže u održavanju broja spermija u spermi, a ako ga nemamo priliku dobiti na suncu i svježem zraku, tuna je izvrstan izvor.

Losos

Losos je izvrsna hrana za povećanje testosterona jer sadrži magnezij, vitamin B, omega-3 masne kiseline i naravno kolesterol, koji je veliki prijatelj testosterona. Riblje ulje izvrstan je izvor svestranih omega-3 masnih kiselina, no vjerojatno ukusno pripremljen losos više oduševljava.

Jaja

Kolesterol u žumanjku ima značajan utjecaj na proizvodnju testosterona – testosteron nastaje iz kolesterola. Danas je jasno da je teorija, zbog koje su jaja tako dugo bila omražena, bila potpuno pogrešna.

Pahuljice

Ako niste ljubitelj jaja za doručak ili se bojite kolesterola, dan je odlično započeti i šalicom ukusnih pahuljica. Ako ih prelijemo šalicom mlijeka i dodamo pasiranu bananu, dobit ćemo važnu dozu vitamina D. Pahuljice su vrlo zdrava namirnica, ako ne odaberete one koje su natopljene čokoladom.

Mahunarke

Mahunarke ne smiju nedostajati na jelovniku za zdravu muškost. Slanutak, leća i grašak zdraviji su nego što većina misli. Mahunarke sadrže značajne količine cinka i tako održavaju testosteron u dobroj formi. Istodobno, ne treba zanemariti njihova druga dobra svojstva, poput činjenice da sadrže važna vlakna za tijelo.

Đumbir

Ljudi već stoljećima koriste đumbir u ljekovite svrhe – i to ne bez razloga. Suvremena istraživanja pokazuju da konzumiranje đumbira utječe na plodnost kod muškaraca. Đumbir utječe na višu razinu testosterona te održava spermije živima. Đumbir je jedna od deset najpopularnijih biljaka na svijetu i najmoćniji biljni antioksidans.

Med

Ako želite više akcije u životu, češće si pomozite žlicom meda. Med sadrži mineral bor, koji istraživanja povezuju s visokom razinom testosterona. Istovremeno, med pridonosi dobro protočnim krvnim žilama, što znači da će krv doći u pravo vrijeme na pravo mjesto. Med utječe i na jake kosti te na izgradnju mišića.

Bademi

Okus badema može se teško natjecati s kamenicama, a sadrži i mineral cink. Cink ne samo da osigurava da je imunološki sustav u odličnoj formi, da je kosa bujna, a nokti čvrsti, već je i jedan od ključnih čimbenika uspravne muškosti. Cink stimulira enzime koji utječu na proizvodnju testosterona.

Špinat

Jedan od favorita za testosteron za sam kraj: špinat se dugo smatrao pravom eksplozijom testosterona. Špinat je prirodni izvor magnezija koji pozitivno utječe na razinu testosterona u vašem tijelu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI