Tri začina koja smiruju žgaravicu, nadutost i bolove u želucu

Najedete li se preko glave ili osjetite žgaravicu, isprobajte zelene saveznike zdravlja iz kućne ljekarne…

Štucanje, podrigivanje, otežana probava kao i nadutost mogu ukazivati na prolazne želučane tegobe koje su kod mnogih ljudi s osjetljivom sluznicom želuca vjerni pratitelj blagdana. Zbog pretjerivanja u teško probavljivoj i masnoj hrani, kao i alkoholu te kavi često se pojavljuje i žgaravica. Srećom, lijekovi iz prirode mogu pomoći, baš kao što je to slučaj s mirisnim listovima koji se dodaju pri kuhanju graha ili mahuna kako bi se spriječila nadutost nakon ručka.

Kod želučanih tegoba izbjegavajte jako ljutu, slatku ili kiselu hranu, ali i previše hladnu ili vruću kako biste sluznici dali dovoljno vremena da se oporavi bez nadraživanja. Imajte na umu da se sirova hrana teže probavlja i može pogoršati simptome.

Protiv nadutosti odlično pomaže začinsko i ljekovito bilje koje potiče rad jetre i žuči kao što su primjerice komorač, kim, maslačak, kopriva, metvica, kopar, mažuran, miloduh i majčina dušica.

Blagotvorna metvica 

Listići metvice sadrže eterično ulje bogato mentolom, koji je anestetik – odnosno smiruje želučane bolove te crijevne tegobe. Metvica pomaže protiv nadraženosti želuca, boli kod žgaravice, kao i nadutosti te vjetrova. Za olakšavanje tegoba koristi se čaj, uvarak ili eterično ulje, ali metvica u većim količinama se ne preporučuje trudnicama i osobama koje pate od bubrežnih tegoba.



Đumbir pročišćava 

Korijen đumbira naribajte ili sitno narežite. Uzmite žličicu i pojedite uz lagani obrok poput kuhane riže. Đumbir pomaže protiv bolova, zagrijava iznutra i poboljšava probavu. Oparak od đumbira koristi se i za pročišćavanje organizma te protiv prehlade.

Čaj od kopra

Mirisni kopar smiruje grčeve u želucu i potiče probavu. Umanjiti će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te umiriti organizam. Opuštanjem organizma i izbacivanjem plinova, kopar može biti koristan kod sprečavanja štucavice.

Za pripremu ljekovitog čaja od kopra koriste se sjemenke ili lišće kopra. Kopar je bogat mineralnim solima pa se preporučuje kod prehrane koje preporučuju izbacivanje morske ili kamene soli.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI