TRAJNO LJETNO RAČUNANJE VREMENA ŠTETILO BI ZDRAVLJU? Jednosatna promjena remeti tjelesne ritmove usklađene s rotacijom Zemlje

Pixabay

Na početku zimskog računanja vremena u kojem su satovi pomaknuti jedan sat unazad spavali smo jedan sat duže. No, to standardno vrijeme neće ostati jer se na proljeće satovi ponovno vraćaju unazad. Već se neko vrijeme govori o tome kako bi trebalo ukinuti pomicanje sata i ostati na ljetnom računanju vremena, ali stručnjaci su mišljenja kako bi to moglo štetiti zdravlju.

U SAD-u sve više ljudi podržava ovu ideju. Američki Senat usvojio je Zakon o zaštiti od Sunca i ako se uvede, ljetno računanje vremena u Americi bi postalo trajno. Florida je još 2018. godine izglasala uvođenje trajnog ljetnog računanja vremena, ali još ne može stupiti na snagu dok ne postane i savezni zakon, objavio je CNN.

Istraživanja provedena u posljednjih 25 godina pokazala su da jednosatna promjena remeti tjelesne ritmove usklađene s rotacijom Zemlje, a raspravlja se i je li ljetno računanje vremena općenito dobro.

Standardno vrijeme koje se pomiče unazad u jesen, puno je bliže sunčevom dnevnom i noćnom ciklusu. Stručnjaci ističu kako je to ciklus koji je stoljećima određivao naš tjelesni sat, naglašavaju stručnjaci.

Istraživanja su pokazala da pomicanje sata u proljeće povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara, pogoršava poremećaje raspoloženja poput depresije, utječe na probavni i endokrini sustav i skraćuje trajanje sna.Osim toga, može smanjiti i očekivani životni vijek.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI