TO JE ZA LJETO DEFINITIVNA NAJGORA OBUĆA! Stručnjakinja upozorava da određene vrste sandala i cipela mijenjaju vaš hod

Ilustracija/Pixabay

Ljetna turistička sezona na svom je vrhuncu. Mnogi od nas već su bili na plaži, a mnogi će tek poći. Izbor ljetne obuće je veoma važan. No važno je znati da nije svaka vrsta obuće dobra za zdravlje, naročito ako ćete u njoj dugo hodati.

“Obične japanke vjerojatno su najgori izbor ljetne obuće i to ponajprije zato što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima ‘hvatamo’ za podlogu, što mijenja način na koji hodamo. Najbolje bi bilo odabrati sandale koje se kopčaju oko gležnja jer ih tako pričvršćujemo za stopala, a to nam uveliko olakšava hodanje”, kaže Emily Splichal, stručnjakinja za zdravlje stopala.

Ona također smatra da ne bi trebalo da hodamo u cipelama čija je peta viša od sedam centimetara jer to, naime, mijenja biomehaniku našeg načina hodanja: koraci su nam skraćeni, ne možemo brzo hodati, a težina tijela prebacuje se na jastučiće u stopalima, što remeti naš centar za ravnotežu te opterećuje koljena i donji dio leđa.

Podjednako su štetne i potpuno ravne cipele, naročito kod osoba koje imaju ravna stopala. Stopalo će biti mnogo stabilnije ako cipele imaju malu petu, dovoljno je i onu od dva do tri centimetra.

Najbolje je, stoga, nositi cipele čija se peta kreće od dva do najviše pet centimetara te izbjegavati ekstreme, odnosno potpuno ravne cipele ili iznimno visoke pete. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI