TAKO UKUSNA I OSVJEŽAVAJUĆA, A OPASNA? Evo što se događa u organizmu prilikom konzumacije previše lubenice

Pixabay

Jedna od najpopularnijih ljetnih namirnica zbog svog mirisa, ukusa i jednostavnosti konzumacije, a i pristupačnosti cijene, naročito u jeku sezone je lubenica. Ipak, ni s čim ne valja pretjerivati pa tako ni s lubenicom.

Ako pojedete previše lubenice može doći do proljeva. Također, mogu se povećati razina glukoze i rizik od upale jetre. Naime, osobe koje redovno piju alkohol trebalo bi da izbjegavaju velike količine lubenice jer visoka razina likopena može reagirati s alkoholom i dodatno uzrokovati upalu jetre. Pretjerani oksidativni stres na jetru može biti štetan, piše portal Dnevno.

Također, previše lubenice može uzrokovati pretjeranu hidrataciju, tj. trovanje vodom, kao i kardiovaskularne probleme.

Koliko se lubenice može dnevno pojesti?

Indijski nutricionist i fiziolog Ritesh Bawri, koji se školovao na Sveučilištu u Michiganu (SAD), podsjeća da 100 g lubenice ima oko 30 kalorija.“S obzirom na to da je većina njenog udjela voda, lako je pojesti čak ½ kg, što znači da ste upravo pojeli 150 kalorija. Budući da je lagana za želudac, možda nećete osjećati sitost, zbog čega ćete dovesti sebe do toga da je jedete više nego što bi trebalo, kao i da biste nakon nje mogli da posegnete za nekom drugom hranom jer vam ona nije dovoljna. Također, ima 6 g šećera na 100 g, tako da bi vam 500 g lubenice na kraju donijelo 30 g šećera. Idealno je za većinu ljudi da pojedu između 100 do 150 g šećera dnevno iz sve hrane zajedno. Šećer iz lubenice vam povećava tu brojku”, naglasio je Bawri.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI