TAJ DIVNI JESENSKI PLOD! Iznimno zdrav, nema puno masti i odličan je saveznik protiv lošeg kolesterola

Pixabay

S prvim danima jeseni na ulicama se pojave ljudi koji peku kestene, a na njihov zanosni miris nitko ne može ostati ravnodušan.

Mogu se pripremati na razne načine, mogu biti pečeni, kuhani, od njih se može napraviti krema za kolače, a možda su najukusniji kao pire sa šlagom.

Treba istaknuti kako je kesten iznimno zdrav. On spada u orašaste plodove, a specifičan je po tome što obiluje kalorijama, nema puno masti i jedini je orašasti plod bogat vitaminom C.


Hranjivost mu je velika zbog velike količine škroba kojeg ima više nego u krumpiru, a njegov udio u plodu kestena je čak 44 posto. To znači da daje mnogo energije, ali bez straha od debljanja. Odličan je saveznik protiv lošeg kolesterola i ima dokazana protuupalna svojstva.

Kesten je bogat vitaminom A, B kompleks i C, sadržava puno folne kiseline i mnogo minerala. Bogat je kalijem i fosforom, a sadržava i manje doze kalcija, magnezija, sumpora, klora, željeza, bakra te mangana.Ono najbitnije je njegova debela kora koja štiti sve nutrijente, jer ne propušta ni na viskom temperaturama. No, kad je u pitanju peći ili kuhati, zapravo je točan odgovor da trebate jesti i pečeni i kuhani kesten. Naime, kad se kuha, prilikom termičke obrade ispari nešto vitamina, dok kod pečenja kesten gubi malo minerala.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI