TABU TEMA? Sve što trebate znati o seksualnom životu nakon poroda

Pixabay

Potpuno je sigurno ponovno započeti s vođenjem ljubavi čim se partneri osjete ugodno i spremni za to. Period poslije poroda je period mnogih fizičkih kemijskih promjena u tijelu majke, ali isto tako i vrlo velikih promjena u načinu života

Vođenje ljubavi u prvih nekoliko mjeseci poslije poroda može izazvati, često nepotrebno, zabrinutost. Ta je zabrinutost normalna pojava. Ovdje su izneseni odgovori na neka od najčešćih pitanja koja supružnike obično zanimaju.

Potpuno je sigurno ponovno započeti s vođenjem ljubavi čim se partneri osjete ugodno i spremni za to. Period poslije poroda je period mnogih fizičkih kemijskih promjena u tijelu majke, ali isto tako i vrlo velikih promjena u načinu života.

Promjene u tijelu

Nakon što je beba došla na svijet, obično treba 6 do 8 tjedana da se maternica smanji i vrati na onu veličinu prije trudnoće i da se ponovno smjesti na normalno mjesto unutar zdjelice. Tada je i vrijeme kad žena treba otići na kontrolni pregled kod svog ginekologa.

Bračnim parovima se savjetuju da pričekaju sa seksom do tog pregleda, međutim, danas je općenito prihvaćeno da supružnici mogu i ranije započeti voditi ljubav. Do tog vremena grlić se maternice zatvorio, a i rodnica (vagina) se vratila na svoju normalnu veličinu.Promjene u načinu življenja

Porod, sam po sebi, za neke je žene stresno iskustvo, posebno kada je to prva beba. Osim toga, iza poroda se žena osjeća iscrpljenom i umornom. Umor uzrokovan trudovima može se dodatno pojačati svim onim napornim poslovima oko bebe. Žena može utvrditi da joj treba poprilično vremena za prilagođavanje promijenjenoj situaciji u životu, to jest pojavi novog člana obitelji.

Za mnoge žene odlazak navečer u krevet može značiti samo jednu stvar (tako se barem nadaju) – šansu za mirni noćni odmor. Međutim, nakon nekog vremena, kad su se već uhodali rutinski poslovi oko bebe, žena bi trebala osjetiti da se vratila na “normalu” i da je spremna ponovno početi voditi ljubav.

Je li potrebna kontracepcija?

Kontracepcija je, vjerojatno, zadnja stvar u mislima žene koja je dobila bebu, međutim, na to se ne smije zaboraviti. Liječnik, babica ili medicinska sestra mogu pružiti korisne informacije o kontracepciji. Mnoge su se neplanirane trudnoće dogodile u prvih nekoliko mjeseci iza poroda.

Žena ne treba čekati da joj se pojave menstruacije kako bi započela s nekim oblikom kontrole rađanja. Isto tako, ona ne treba čekati do prvog ginekološkog pregleda nakon poroda, kako bi počela razmišljati o tome koju će metodu kontracepcije primijeniti.

Najbolje je odmah primijeniti neku pouzdanu metodu sprječavanja trudnoće čim je bračni par započeo sa seksom. Najpopularnija metoda nakon poroda je – prezervativ. Što se tiče anti-bebi pilula, one se ne mogu uzimati bez suglasnosti liječnika. Ako žena želi primijeniti spiralu, dijafragmu ili metodu računanja plodnih i neplodnih dana, morat će pričekali pet ili šest tjedana ili više, dok se tijelo ne vrati u svoje stanje kakvo je bilo prije trudnoće.

Dojenje ne može biti, kao što mnogi ljudi misle, djelotvorna kontracepcija.

Kako izbjeći zbunjenost?

Neki su parovi zbunjeni iskustvom prvog vođenja ljubavi nakon što se rodila njihova beba. Takva se zbunjenost može izbjeći ako se prije početka seksualnog života odvoji malo vremena za razmatranje mogućih problema. Nekim je parovima neugodan, eventualni, još prisutan vaginalni iscjedak. Većinu žena brine hoće li prvi spolni odnos nakon poroda biti bolan. Bolna osjetljivost vaginalnog područja može biti uzrokovana nedostatkom prirodne vaginalne vlažnosti – što znači da je sluznica suha. To je posljedica hormonalnih promjena u majčinom organizmu. Ponekad vagina može biti osjetljiva nekoliko tjedana nakon poroda..

Ako se uzmu u obzir svi ti problemi, pa se njima još pridoda obavljanje svih iscrpljujućih poslova oko bebe, kao i svladavanje svakodnevnih kućanskih poslova,

onda može biti razumljivo ako žena eventualno nema želju za seksom. Međutim, istodobno, žena se ne smije osjećati zastrašeno i spriječenom da započne ponovno sa svojini normalnim spolnim životom. Možda će biti potrebno primijeniti i neko sredstvo koje će pomoći da vaginalna sluznica bude vlažna i skliska.

Prodiskutirajte o strahovima

Na koncu, s nježnim i pažljivim partnerom nema razloga zašto žena ne bi uživala u seksu isto kao i prije. Ako je prisutan strah ili bilo kakva zabrinutost oko spolnih odnosa, supruga treba prodiskutirati te svoje strahove sa svojim suprugom, a ako bol za vrijeme seksa ne prestaje, bit će potrebno konzultirati i svog doktora.

U svakom slučaju, žena može postupno olakšati svoje tegobe povezane sa spolnim odnosom i tako ponovno imati normalan, zdrav i aktivan seksualni život.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI