SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA PLUĆA: Najčešći i najsmrtonosniji oblika raka

iStock

U svijetu se 1. kolovoza obilježava “Svjetski dan borbe protiv raka pluća”, a riječ je o najsmrtonosnijem i najčešćem raku.

Godišnje od ove bolesti oboli milijune ljudi, a mnogi nisu dovoljno informirani o ovoj bolesti, te njezinim uzrocima i simptomima.

Povodom ovog dana Udruga oboljelih od raka pluća pod nazivom “Jedra“ najavljuje program potpore oboljelima od ove zloćudne bolesti. Osim toga pokreće se kampanja “Ne brini“, a njezin cilj je informirati širu javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te, podignuti svijest ljudi.


Prema podacima EUROSTAT-a, Hrvatska je među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka pluća, a godišnje od ove bolesti umre tisuće ljudi.

Najveći uzročnik nastanka raka pluća je pušenje, pa bi pušači stariji od 55. godina trebali ići na redovite preglede.Veliku ulogu u nastajanju raka pluća ima i genetika, pa je tako veća šansa da od ove bolesti obole osobe koje su u užoj ili široj obitelji imali rak pluća, i neke druge rakove ili maligne tumore.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI SU:

-iskašljavanje sukrvice ili krvi
-otok vrata i lica
-gubitak apetita i težine
-bol u prsima
-promuklost
-velik umor
-intenzivna bol u ramenu
-prevencija
-suhi kašalj, teško iskašljavanje
-otežano disanje i nedostatak zraka

Facebook Comments

Loading...
DIJELI