Svima nam fale omega-3 masne kiseline!

Potreba za uravnoteženom prehranom spominje se zbog nepobitne činjenice da smo načinom prehrane, koji već više od pola stoljeća dominira u gotovo svim dijelovima svijeta, značajno 'razbili' cjelovitost prirode u prehrani, čija su posljedica - zdravstveni problemi

Prehrana je kompleksan, dinamički proces i temelj postojanja svakog živog organizma u biljnom ili životinjskom svijetu. Ona je preduvjet stvaranja, rasta i razvoja svake stanice, tkiva, organa i čitavog organizma. Drevna mudrost kazuje da je sve hrana – svi smo mi dio jedinstvenog hranidbenog lanca prirode. Upravo zato o hrani valja promišljati na drugi način, prije svega trebamo biti svjesni da naš zalogaj počinje njegovanjem prirode u kojoj je sadržano – sve.

U svakodnevnoj priči o hrani, to znači pažljiv odabir hrane koja na neki način predstavlja cjelovitost prirode. Uvriježilo se takav „pravilan“ odabir prehrane, nazivati – uravnoteženom prehranom. Potreba za tom ravnotežom spominje se zbog nepobitne činjenice da smo načinom prehrane, koji već više od pola stoljeća dominira u gotovo svim dijelovima svijeta, značajno“razbili“ cjelovitost prirode u prehrani. Znanstveno je dokazano da je posljedica toga nastanak i širenje mnogih kroničnih oboljenja i zdravstvenih problema. Za sve te nevolje postoje dva pristupa: medicus curat, natura sanat – znači, liječiti ili iscjeljivati.

Hrana siromašna nutrijentima…

Alfa i omega, početak i kraj u savršenom kruženju, priroda sažima u sitnu sjemenku, zrno, dragocjenu zjenicu sunca. Iz nje klija život u beskonačnoj spirali stvaranja. Ona je izvor zlatnih kapi ulja – svetog pomazanja, prve i posljednje pomasti, kapi vitalnosti i obnavljanja. Drevna mudrost i britka znanost govore različitim jezicima, no izriču isto:

  • hladno prešana ulja sjemenki neophodna su u svakodnevnoj prehrani i preduvjet su do-brom zdravlju;

  • visok sadržaj biološki aktivnih tvari čini ih, ne samo izvrsnom hranom, već i moćnim ljekovitim sredstvom i kod najteži oboljenja.

Suvremenom prehranom dominira rafinirana hrana s mnogobrojnim dodacima, poboljšivačima okusa, umjetnim aromama, bojama i sladilima, konzervansima i stabilizatorima, a siromašna je nutrijentima, jer ne sadrži dovoljne količine vrijednih i za organizam nužno potrebnih tvari od kojih su najznačajnije – esencijalne masne kiseline. To su višestruko nezasićene masne kiseline od kojih se stvaraju nizovi omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Njihov je omjer, zahvaljujući upravo lošim prehrambenim navikama kod većine ljudi, od 15:1 do čak 25:1 (u korist proupalnih omega 6 i omega 9). Znanost tvrdi da je optimalna mjera u omjeru 1:1, do najviše 3 :1 u korist omega 6 masnih kiselina. Možemo li to postići?

Ljudski organizam može proizvesti jednostruko nezasićene masne kiseline (omega-9), ali višestruko nezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6 – ne može, već ih nužno mora unositi kao hranu ili dodatak prehrani. Najbolji način rješavanja nedostatka omega-3 i omega-6 masnih kiselina je obogaćivanje prehrane namirnicama koje ih sadrže, a najbolji izbor čine hladno prešana ulja konoplje, crnog kima, podlanka, sikavice, sjemenki grožđa, oraha i lješnjaka.

Osim što obiluju esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E, svako od ovih ulja sadrži i specifične sastojke koji ga čine posebnim i učinkovitim. Iz ovoga jasno proizlazi da nam svima fali upravo ove omega 3 masne kiseline, koja nas, djelujući protuupalno, može zaštititi od gastritisa, dermatitisa, policistisa i ostalih “itisa”. Problem je u tome što je u izobilju ima samo ulje crnog kima, podlanka (tzv. bolji lan) i nešto manje orahovo ulje.

Ulje suncokreta i maslinovo ulje puni su proupalnih šestica, a protuupalne omege 3 gotovo da i nemaju i zato maslinovo ulje treba uzimati isključivo s ribom koja obiluje upravo “trojkom”. Povrće uzeto s maslinovim uljem nije izbalansirano i predstavlja, zapravo, proupalni obrok. O ovome vrijedi razmisliti i u slučaju kad hranu spremamo na kokosovom ulju koje, iako je bogato laurinskom kiselinom – antikancerogenim spojem koji sadrži samo mononezasićene omege 9, koje također djeluju protuupalno i kojih ionako imamo previše. Nisu, naravno, sve upale loše, neke od njih nam spašavaju život, loše su one blage, podmukle koje dugo traju i postaju kronične (sjetite se samo gastritisa i kolitisa ili neeurodermitisa).

Ove važne omege 3 imaju i ulja poput boražine, noćurka, a najviše je ima u lanenom ulju. Nažalost, ova ulja su nestabilna i već tri do sedam dana nakon prešanja, ona oksidiraju i postaju izvor kancerogenih slobodnih radikala.

Ministarstvo zdravlja i ‘Matičnjak’…

Medicinska i nutricionistička znanost u zajedničkoj suradnji sve više otkrivaju veliki utjecaj pravilnog načina života i prehrane na cjelokupno zdravlje stanovništva. Primjenjivanjem savjeta o zdravoj, uravnoteženoj prehrani može se poboljšati zdravstveno stanje bolesnika, a zdrav način života i prehrana stvaraju preduvjete za suzbijanje mnogih kroničnih i degenerativnih bolesti. Na razvoj koncepta pravilne prehrane utjecao je brzi razvoj znanosti o prehrani, a pogotovo mogućnost prevencije i liječenja raznih bolesti putem hrane, kao i epidemiološke studije koje su pokazale vezu između načina prehrane i civilizacijskih bolesti.“ (Ministarstvo zdravlja RH).

Mi iz „Matičnjaka“ pratimo podjednako put znanosti i znanstvenih postignuća, dragocjenih tradicijskih iskustava i vlastite radoznalosti i spremnosti na inoviranje. Nebrojena znanstvena istraživanja dokazala su nam da priroda nudi izvrsna rješenja, samo ih moramo znati upotrijebiti. Zadivljujuću sinergiju biljnih supstancija, zasad, nije moguće dostići umjetno proizvedenim tvarima, a vjerovati da bismo mogli bez prirode, bila bi velika zabluda.

Biljke su prirodno razvile veliki broj fito-protektivnih tvari ili fitonutrijenata koji im pomažu u svladavanju gljivičnih i bakterijskih infekcija, te im omogućuju prevladavanje svakodnevnih stresova. Hranimo li se biljnom hranom, konzumiramo i određene aktivne i zaštitne mikro i makro elemente, koje imaju značajnu ulogu u prevenciji različitih vrsta bolesti i u zaštiti zdravlja.

Tražili smo primjeren i učinkovit način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez suvišne obrade ili primjene agresivnih metoda i na taj način stvorili proizvode bogate izvornim zaštitnim, aktivnim, hranjivim tvarima. Tako smo se odlučili za hladno prešana ulja (u postupku prešanja ne prelazimo temperaturu od 28 stupnjeva Celzijusa) i funkcionalne medove koji pažljivom izradom najbolje čuvaju nepobitno djelotvorne tvari iz sjemenki sadržanih u njima.

Proizvodnja i prerada u Hrvatskoj, male serije, uvijek svježe – to su smjernice i pravila kojih se mi držimo kako bismo Vama ponudili kvalitetu i sigurnost!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI