SVE VIŠE GRAĐANA SE CIJEPI PROTIV GRIPE Što se dogodi ako istodobno dobijete gripu i koronavirus?

screenshot

Cjepivo protiv gripe “planulo” je u nekoliko dana!

Sve više građana u svakodnevno traže u ljekarna cjepivo i žele se cijepiti protiv gripe, ali ga više nema.

Kako ističu u ljekarnama, u prvom valu dostave cjepiva, količina je bila ograničena, a sljedeća pošiljka očekuje se u prosincu.


“Količina koju smo mogli naručiti je bila ograničena, te ono što je došlo u prvom valu, prodalo se u roku od dva do tri dana. Neke najave su da će se nova količina cjepiva pojaviti u prosincu i predbilježuju se već za ta nova cjepiva”, rekla je magistra farmacije Ana Jadreško za HRT.

Prošle godine potražnja je, kažu farmaceuti, bila manja pa je količina koja je došla u prvom valu bila dostatna za cijelu sezonu.“Lani nije bilo teško nabaviti jer nije bilo gužve na svjetskom tržištu. Ove godine ga svi traže, pa nema dovoljnih količina koliko bi trebalo biti”, rekao je Božo Čolak, ravnatelj Ljekarne Zadar.

Onaj tko nije u ugroženoj skupini i u ovom se trenutku želi cijepiti – ne može jer nema cjepiva. Slična je situacija, čini se, u cijeloj Hrvatskoj. Prve doze cjepiva išle su starijim osobama i pedijatrima. Prije tri dana ugrožene skupine počeli su cijepiti i obiteljski liječnici.

“Ja sam dobio 170 od traženih 250 doza. Uz obećanje da ćemo uskoro, a to znači negdje do sredine studenoga, dobiti i ovaj ostatak od 80 doza. Odaziv je dobar”, istaknuo je liječnik obiteljske medicine Damir Biloglav.

Ako ipak uspijete kupiti dozu cjepiva u idućem valu pošiljke, imajte na umu da prilikom transporta iz ljekarne do liječnika obiteljske medicine, cjepivo mora biti pohranjeno na određenoj, hladnijoj temperaturi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI