Superhrana: Spusti tlak, spriječi rak!

Zadnjih godina puno slušamo o tzv. superhrani. Takvo što, iz nutricionističkog gledišta, ne postoji. Izraz je nastao zbog marketinga, kako bi utjecao na trendove u prehrani i prodavao proizvode.

Prehrambena industrija, naime, oznaku superhrane stavlja na namirnice bogate hranjivim tvarima, dokazano blagotvornog utjecaja na zdravlje. Premda bi se mnoge namirnice moglo opisati epitetom “super”, važno je razumjeti da niti jedna, sama po sebi, nije ključ dobrog zdravlja. Kao što su nas i bake učile, prevencija bolesti leži u uravnoteženoj prehrani.

No, kako izraz “superhrana” u bliskoj budućnosti ne namjerava iščeznuti, pogledajmo koje se namirnice nalaze na toj listi!

1. Kefir

Kefir, fermentirani napitak koji se pravi od mlijeka, sadrži bjelančevine, kalcij, vitamine skupine B, kalij i probiotike. Sličan je jogurtu, ali ima manju konzistenciju te više sojeva probiotika.

2. Češnjak

Ova biljna namirnica usko je povezana s lukom i porilukom. Dobar je izvor mangana, vitamina C, vitamina B6, selena i vlakana. Zbog intenzivnog okusa, češnjak je popularan kulinarski sastojak, a zbog ljekovitih svojstava koristi se stoljećima. Istraživanja pokazuju da može biti učinkovit u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka, kao i kod jačanja imunološkog sustava.

3. Maslinovo ulje

Jedan je od glavnih izvora masnoća u mediteranskoj prehrani. Pomaže smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i drugih upalnih stanja.

4. Đumbir

Potječe iz Kine i koristi se kao pojačivač okusa kod kuhanja, a ima i brojna ljekovita djelovanja. Korijen đumbira sadrži antioksidanse, lovce na tzv. “slobodne radikale” – uzročnike raka. Nadalje, učinkovit je u suzbijanju mučnine te smanjenju boli kod akutnih i kroničnih upalnih stanja.

5. Kurkuma

Kurkumin, aktivni spoj kurkume, ima snažne antioksidacijske i protuupalne učinke.

6. Losos

Losos je visoko hranljiva riba, prepuna zdravih masnoća, bjelančevina, B vitamina, kalija i selena. Jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, poznatih po raznim zdravstvenim dobrobitima, poput smanjenja upala.

7. Chia sjemenke

Chia sjemenke visoko su hranjiva namirnica: 100 grama sadrži čak 34,4 g vlakana, 16,5 g proteina i 26 g nezasićenih masnih kiselina. Njihova vlakna ne podižu šećer u krvi niti troše inzulin kad se probavljaju, pa su korisna za dijabetičare. Uz to, ove sjemenke mogu poticati mršavljenje.

8. Avokado

Avokado je vrlo hranjivo voće, iako je u kulinarstvu najčešće u “ulozi” povrća. Bogat je vlaknima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima.

9. Gljive

Iako omjer hranjivih sastojaka ovisi o vrsti, gljive u pravilu sadrže vitamin A, kalij, vlakna i nekoliko antioksidansa koji nisu prisutni u većini druge hrane.

10. Orašasti plodovi i sjemenke

Bogati su vlaknima i biljnim proteinima, a uz to sadrže biljne spojeve s protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima, koji mogu zaštititi od oksidativnog stresa. Da stvar bude bolja, smanuju rizik od srčanih bolesti i potiču gubitak kilograma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI