Stručnjakinja ustanovila: Konzumiranje ljutih papričica može se smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara?

Foto: Pixabay

Znanstvenica s Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu Neurmed u talijanskom gradiću Pozzilli u prosincu 2019. godine provela je istraživane kojom je ustavljeno redovna konzumacija ljutih papričica može smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom za 40 posto, a moždanim udarom za čak 61 posto.

Tijekom osam godina studije praćeno je stanje 22 811 osoba te je primijećno kako konzumiranje ljutih papričica može smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima za čak četiri puta.

Rekla je kako pojedinci mogu slijediti zdravu mediteransku dijetu, dok drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni učinak, a Smatra kako se smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti temelji na kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a djeluje i protuupalno.


Facebook Comments

Loading...
DIJELI