ŠTO UZROKUJE VISOKU TEMPERATURU? Evo kako stručnjaci objašnjavaju to obrambeno stanje tijela

Foto: iStock

Osim što smo nekontrolirano prali i dezinficirali ruke, ove godine većina nas, rekordan je broj puta mjerila temperaturu, bilo doma ili prilikom ulaska u neku zdravstvenu ustanovu. No, znamo li što se događa našem tijelu u stanju povišene tjelesne temperature?

Kako stoji u izvorima američke Nacionalne knjižnice za medicinu, visoka temperatura obrambeni je alat tijela. Naime, tijelo, odnosno, imunološki sustav, visokom temperaturom nastoji osvojiti borbu protiv nekog nametnika koji inače nije sastavni dio ljudskog tijela.

I dok će recimo visoka temperatura pokušavati suzbiti napasnika, drugi će se sustavi okrenuti zaštiti rada ostalih vitalnih organa.

Stoga, kada imamo temperaturu, u našem se tijelo događa sljedeće: mali dio mozga koji inače, između ostalog,  djeluje i kao termostat, tijelu signalizira povećanje tjelesne temperature. Kako se tijelo zagrijava tako se usporava rast bakterija, poboljšava se čitav obrambeni sustav bijelih krvnih stanica, a potiče se i rast bioloških obrambenih alata.

No, što zapravo uzrokuje temperaturu? Stručnjaci navode samo neke od razloga, no tvrde, uzročnici visoke temperature nebrojeni su. Među njima su tako infekcije, neki lijekovi, različite vrste rakova, autoimunološke bolesti… Ipak, najčešći je uzročnik visoke temperature – infekcija, bilo da se radi o bakterijskoj, virusnoj ili pak gljivičnoj.U svakom slučaju, liječenje je nerijetko isto. Najčešće se preporučaju antibiotici, ali i ispijanje dovoljnih količina vode. No, u slučaju pandemije u kojoj se trenutno svijet nalazi, zbog visoke temperature, nije se zgorega javiti i obiteljskim liječnicima.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI