ŠTO ČINI KONZUMACIJA SAMO PET ŠLJIVA DNEVNO ORGANIZMU? Smanjuje se rizik od mnogih bolesti, evo zašto

Pixabay

Šljiva (Prunus domestica) jest jedna od najpoznatijih domaćih vrsta voća. Za nju se često kaže da je “prirodni multivitamin”, no mnogi ju ljudi zanemaruju i nemaju naviku jesti ih redovno.

Možda će vas ovaj članak inspirirati da ih jedete češće. Mogli biste se iznenaditi kada doznate što samo pet šljiva dnevno može učiniti vašem organizmu.

Svježa šljiva ima do 8 mg vitamina C na 100 g. Osim vitamina, šljive su bogate željezom, magnezijem, kalcijem i bakrom, piše portal Dnevno.

Prema tome, ako tijekom sezone šljiva, upravo u ovo doba godine, svakog dana pojedete nekoliko tih ukusnih plodova, smanjit ćete rizike od mnogih čestih bolesti. Kada prođe sezona svježih, u svoj jelovnik svakako uvrstite i suhe šljive.

Konzumacijom 12 šljiva dnevno možete regulirati i kolesterol, povećati gustoću kostiju i ojačati svoj imunosni sustav.



Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalija. Taj mineral pomaže kod visokog krvnog tlaka, a time smanjuje i rizik od moždanog udara.

I na koncu, ovo ljetne voće poznato je i po svom blagotvornom učinku na probavu, napose kod zatvora i crijevnih tegoba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI