Stali ste na ježinca!? Moglo bi biti jako opasno! Srećom, možete brzo izvaditi bodlju

Kako biste što prije mogli reagirati, najbolje je da sa sobom uvijek nosite pincetu, tako da izvadite bodlje dok vam je koža još mekana i vlažna. Osim pincete, potrebno vam je i sredstvo za dezinfekciju, gaza i flaster.

Nezgodno je to što bodlje ježinaca mogu prodrijeti duboko u tkivo i ostati u rani. Ako se brzo ne izvade i rana dobro ne očisti, može doći do gnojenja. Na mjestu uboda obično se vide polomljeni dijelovi bodlji te crvenilo i otok na koži.

Mjesto uboda treba prvo dezinficirati alkoholom ili antiseptikom. Za vađenje bodlji treba se koristiti pincetom koju također treba sterilizirati, a iglice koje se ne mogu izvaditi namažite tzv. “crnom mašću” (mast amonijeva sulfogirodalata, ljekarnici će znati) koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože.

Ako se bodlje teško vade, obvezno se javite liječniku da ih očisti jer ako dio ostane u tijelu, prijeti opasnost od ozbiljne infekcije. Ako ste pak sigurni da ste ih sve izvadili, dobro dezinficirajte to područje i namažite neku antibiotsku mast ili prašak za rane, pa previjte sterilnom gazom i flasterom.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI