SPAVATE UZ UPALJENI VENTILATOR? Niste ni svjesni koliko je to loša ideja

Stocksy

Budući da mnogi tijekom ljetnih večeri imaju problem sa znojenjem, teškim zrakom i vrućinama, odluče spavati uz upaljeni ventilator.

Mark Reddick, stručnjak za spavanje, istaknuo je prednosti, ali i upozorio na opasnosti koje vrebaju iz ovog načina rashlađivanja.

“Ventilator kontrolira temperaturu u sobi, osigurava cirkulaciju zraka i proizvodi šumove, za koje se zna da umiruju”, navodi Reddick te dodaje da to može izazvati alergijske reakcije zbog činjenice da je u zraku puno prašine i peludi koja zbog ventilatora lakše dolazi do vaših sinusa, za one koji pate od alergija, astme i peludske groznice spavanje uz ventilator se ne preporučuje, tvrdi Reddick, piše Cosmopolitan.


Također suhi zrak koji proizvode ventilatori može isušiti kožu i grlo te izazvati iritaciju očiju, ali i utjecati na nosne kanale i sinuse što može rezultirati nakupljanjem sluzi i glavoboljom, a zbog hladnog se koncentriranog zraka možete buditi s grčevima i napetošću u mišićima.

Stručnjak navodi da postoje načini kako se rashladiti noću bez da palite ventilator.“Tijekom dana zamračite sobu, pijte hladniju vodu i izbjegavajte alkohol i kofein, koristite pamučnu posteljinu i tuširajte se hladnom vodom”, navodi.

A onima koji ipak žele koristiti ventilator savjetuje da zalede nekoliko boca vode kako bi dobili hladniji zrak. Uz to savjetuje kakav ventilator kupiti upravo kako bi se zaštitili od neželjenih posljedica.

“Kad budete spremni za spavanje, stavite boce ispred ventilatora i osjetit ćete hladniji zrak. Uložite novac u ventilator koji se okreće, ali ne puše direktno u vas i nemojte ga držati uključenog cijelu noć”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI