Sinergija ljekovitog bilja i hladno prešanih ulja

Na nama je da ljekovitu biljku iskoristimo na najbolji mogući način. Možemo ju preliti vrućom vodom ili je u njoj prokuhati i tako dobiti tzv, dekokt, infuz ili jednoistavno čaj, a bilje možemo potopiti u alkohol i dobiti tzv. tinkture. Treći način ekstrahiranja aktivnih ljekovitih principa, ‘duše’“ same billjke je - izrada uljnih macerata

Bog je za svaku bolest stvorio i točno određenu ljekovitu biljku. Na nama je da tu ljekovitu biljku iskoristimo na najbolji mogući način. Možemo ju preliti vrućom vodom ili je u njoj prokuhati i tako dobiti tzv, dekokt, infuz ili jednoistavno čaj, a isto to bilje možemo potopiti u alkohol i dobiti tzv. tinkture. Treći način ekstrahiranja aktivnih ljekovitih principa, „duše“ same billjke je – izrada uljnih macerata.

Dobivaju se tako da se ljekovito bilje potapa u hladno prešano ulje i tada bilje tijekom tridesetak dana optušta svoje ljekovite tvari u ulje. Kako mi za macerate koristimo hladno prešana ulja koja sadrže esencijalne masne kiseline i shodno tome sama po sebi imaju određenu funkciju, u slučaju macerata javlja se određena sinergija koja zbraja ljekovita svojstva samog bilja, ali i ulja u kojem je to bilje macerirano.

Najpoznatiji macerati

Najpoznatiji macerat je, vjerojatno, ulje gospine trave, tzv, kantarionovo ulje, koje se radi tako što se gospina trava potapa u maslinovom ulju. Ono se uglavnom radi u kućnoj radinosti i nažalost, često oksidira.

Jedan od poznatih macerata je i takozvano nevenovo ulje, gdje se cvijet nevena potapa, najčešće, u suncokretovo ulje, ali se izborom suncokretovog ulja kao maceratora umanjuje vrijednost macerata. Puno bi bolje bilo da se ljekoviti cvijet nevena potopi u lješnjakovo ulje koje je bogato vitaminom E i kolagenom.



Na ovom tragu “Matičnjak” radi 12 novih macerata koji sinergijski djeluju koristeći istodobno ono najbolje od ljekovitog bilja i hladno prešanih ulja crnog kima, oraha, sikavice…

Tako, naprimjer, smatramo da bi hladno prešano ulje crnog kima s komoračom (foenuiculum vulgare), koprivom (urtica dioica) i đumbirom (zingiber officinalis), bolje djelovalo za jačanje imuniteta organizma od samog hladno prešanog ulja crnog kima ili npr. čaja od tih ljekovitih biljaka. Za jačanja miocarda, više bi koristio macerat đumbira (zingiber officinalis), peršina (petroselinum crispum) i cimeta (cinamon zeylanicum) u ulju jezgre marelice, nego samo to hladno prešano ulje ili posebno navedeno bilje.

Na tom principu radimo i uljni macerat gloga (crategus oxyacantoides), majčine dušice (thymus vulgaris), koprive i ružmarina (rosmarinus officinalis) u hladno prešanom ulju jezgre oraha, smatramo da bi ovaj macerat bio od pomoći boljoj cirkulaciji.

Macerat br 4. nastao je maceriranjem sikavice (sylibum marianum), piskavice (trigonella foenum graecum) i gorke dinje (momorodica charantia) u hladno prešanom ulju sikavice. Macerat br. 5 je, zapravo, uljni macerat hladno prešanog ulja jezgre oraha, te piskavice i čestoslavice (veronica officinalis), trebao bi pomoći snižavanju visokog kolesterola. Macerat br. 6 je sinergija vrbovice (epilobium parviflorum) i koprive s hladno prešanim uljem buče, a pomaže boljoj funkciji prostate.

Svi se macerati uzimaju oralno

Macerat br. 7 je macerat odoljena (valeriana officinalis) u hladno prešanom ulju sikavice, a trebao bi umiriti hiperfunkciju štitne žlijezde i umanjiti nervozu uopće. Macerat br. 8 sastoji se od hladno prešanog ulja oraha koji je dobar izvor joda, a macerira se ivanje cvijeće (galium verum) i svrha mu je regulacija hiperfunkcije štitne žlijezde. Macerat br.9 je uljni macerat europske zlatnice (solidago virgurea), lista i korijena peršina u hladno prešanom ulju sikavice, a pomaže boljem radu bubrega.

Macerat br. 10 je uljni macerat stolisnika (achilea milefolium) u jednakim dijelovima hladno prešanih ulja jezgre marelice i oraha i pomaže boljem radu želudca. Macerat br. 11 je uljni macerat mente (mentha piperita) u ulju sikavice. Svi ovi macerati uzimaju se oralno a macerat br. 12 koji se sastoji od jednakih dijelova ulja sikavice i marelice, u kojima se maceriraju bosiljak (ocinium basilicum) i koprive, koje bi trebalo nanijeti i na vlasište radi jačanja korijena kose.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI