SIMPTOMI RAKA JAJNIKA: Milijuni žena ih ne primjećuju! Obavezno proučite

Stotine tisuća žena diljem svijeta oboljeva od raka jajnika koji postaje sve češća bolest. Prve simptome teško je ustanoviti, ali je baš stoga važno pratiti svaku pa i najmanju promjenu na tijelu. Rak jajnika nije lako prepoznati sve dok ne dođe do posljednjih faza, a razlog za to je prostor u kojem se rak nalazi, odnosno abdomen i karlica. Kako rak napreduje u navedenom području ima sasvim dovoljno prostora da bi pomjerao organe, a uslijed toga, simptome je vrlo teško detektirati. Sve dok ne dođe do manjka prostora ne dolaze niti simptoni, ali niti tada signali nisu neuobičajeni, no, u slučaju da primjetite neke od narednih simptoma svakako se konzultirajte s liječnikom.

Krvarenje

Neredovito menstrualno krvarenje uglavnoim se javlja kod žena koje imaju stromalni tumor jajnika. Takvi oblici tumora proizvode estrogen koji može uzrokovati periodično krvarenje, do kojeg može doći i nakon menopauze.


Nadimanje

Ovo je veoma česta pojava kod većine žena, posebno kada se radi o PMS-u, ali ukoliko stalno imate ovaj simptom bilo bi poželjno da se obratite doktorima.Povećan osjećaj sitosti

Do nakupljanja tečnosti može doći usljed rasta i razvoja raka jajnika.

Problemi s disanjem

Kasni stadij raka jajnika može dovesti do problema s disanjem, a kako tumor raste on počinje stvarati pritisak na pluća te onemogućuhje sposbnost normalnog udisanja i izdisanja zraka.

Grčevi

Često ih ima skoro svaka žena, posebno za vrijeme menstruacije pa stoga grčeve niti ne povezuju s nekom bolešću. No, uopće nije neuobičajeno za tumor koji se razvija u karlici da izaziva bol u donjem dijelu trbuha, a budući da je takva bol učestala kod menstruacija žene je često ignoriraju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI