Selfi bi mogao postati javnozdravstveni problem: Korisne su zone njegove zabrane, ali…

Foto: Pixabay

Nova istraživanja pokazala su da bi selfie trebalo smatrati ‘javnozdravstvenim problemom’. Računica je jasna; znanstvenici iz Australije su analizirali znanstvene radove i medijske izvještaje o ozljedama i smrtima koje su uzrokovane selfijima diljem svijeta još od 2008. godine. Čak 400 prijavljenih slučajeva u 13 godina razdoblja istraživanja povezano je sa selfiejima.

Žrtve su najčešće bili turisti u ranim 20-ima, a vodeći uzroci smrti su padanje i utapanje tijekom pokušaja slikanja fotografije. Znanstvenici koji su radili na istraživanju inzistiraju da se javnost upozna s rizicima koje nose selfieji te su pozvali aplikacije društvenih medija da instaliraju softver kako bi upozorili ljude na opasnosti snimanja selfieja.

“Fenomen incidenata povezanih sa selfiejima treba promatrati kao javnozdravstveni problem koji zahtijeva javnozdravstveni odgovor. Do danas je malo pažnje posvećeno sprječavanju incidenata povezanih sa selfiejima metodologijama promjene ponašanja ili izravnim slanjem poruka korisnicima putem aplikacija. Iako su prethodna istraživanja preporučila “zone bez selfija”, barijere i znakove kao načine za sprječavanje incidenata sa selfiejima, naši rezultati sugeriraju da to možda nije dovoljno”, poručili su Dr. Samuel Cornell, stručnjak za rizike sa Sveučilišta New South Wales te njegovi suradnici, prenosi Daily Mail.

Mnogo je stradalih

U svjetskim medijima zabilježen je velik broj ljudi koji su stradali prilikom fotografiranja selfieja. Andrea Norton, 20-godišnjakinja koja je stradala u Arkansasu kada je pala s litice prilikom pokušaja fotografiranja. Ista sudbina zatekla je i Richarda Jacobsona, 21-godišnjaka koji je preminuo na vrhu planine u Arizoni. Sofia Cheung je pak poginula na vodopadu u Hong Kongu. Ponovno je selfie bio koban.Ova uobičajena praksa s alkoholom iznimno je opasna: Sve vas može dovesti vrlo ozbiljnih problema

Podaci iz novina također pokazuju da su ozljede ili smrtni slučajevi uzrokovani selfijima porasli tijekom vremena, s tri smrtna slučaja prijavljena 2013. u usporedbi sa 68 u 2019. Zatim je uslijedilo kratko zatišje 2020. godine, zbog pandemije Covida, s 37 smrtnih slučajeva prije nego što su brojke ponovno porasle s 31 smrtnim slučajem prijavljenim samo u prvoj polovici 2021. godine.

Prosječna dob žrtava bila je 22 godine, otkrivaju znanstvenici, a ustanovljeno je kako je Indija bila najčešća zemlja gdje su prijavljeni smrtni slučajevi i ozljede zbog selfieja s čak 100 smrtnih slučaja, dok ju slijede SAD s 30 slučaja te Rusija s 33.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI