(RECEPT) ZADOVOLJITE SVOJE DNEVNE POTREBE ZA ŽELJEZOM! Čudotvorni napitak od pet vrsta svježih namirnica

Foto: Pixabay

Ovaj napitak od pet vrsta povrća zadovoljit će vaše dnevne potrebe za željezom, objavilo je Dnevno.hr.

Cikla sadrži fitokemikalije koje potiču detoksifikaciju organizma. Vitamin C kojim cikla obiluje jak je antioksidans. Izvanredna kvaliteta elementarnog željeza iz cikle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome pridonose i male količine kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita. Visok udio željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara. Taj je mineral važan za stvaranje hemoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga.

Jabuka će ovom napitku dati potrebnu dozu vode i slatkoću jer ima fruktozu, a ne dolazi do promjene u koncentraciji glukoze u krvi.

Mrkva pak zadovoljava potrebe vašeg organizma za vitaminom A. Usto ima posebnu vrstu vlakana, kalcij-pektat koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

Kelj sadrži velike količine vitamina K koji sudjeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi. Obiluje vitaminom C koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama.Brokula ima brojne zdrave sastojke: lutein, dijetalna vlakna, B vitamine i folnu kiselinu. Oni su bitni za održavanje normalne visine kolesterola u krvi, sprječavaju bolesti srca i moždani udar te poboljšavaju zdravlje arterija. Pola šalice svježe brokule dnevno preporučuje se za zdravlje organizma.

Sastojci:

1 cikla

1 jabuka

2 mrkve

½ šalice brokule

2 lista kelja

Priprema:

Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Ciklu, jabuku i mrkvu ogulite te narežite na ploške. Listove kelja i brokulu nakidajte na komade.

Sve izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš napitak za dnevno zadovoljenje tijela željezom je gotov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI