Čaj od kumina je jako ljekovit, a lako se priprema. Najčešće se konzumira kao lijek kod želučanih i dišnih problema. Iznimno je dobar za probavu.
Sama aroma kumina, koja dolazi od aromatičnog organskog spoja koji se zove kuminaldehid aktivira naše pljuvačne žlijezde u ustima. Takvim djelovanjem, naše tijelo lakše i bolje probavlja hranu.
Još jedan važan sastojak je timol, tj. spoj u kuminu koji stimulira žlijezde koje izlučuju kiselinu, žuč i enzime odgovorne za kompletnu i laku probavu hrane u želucu i crijevima.
Kumin je odlično prirodno sredstvo protiv nadimanja, što znači da oslobađa tegobe s plinovima, zbog čega se često rabi kod djece s grčevima u želudcu i crijevima.
Zbog eteričnih ulja koja pronalazimo u kuminu, magnezija i natrija, ovaj začin poboljšava probavu i daje olakšanje kod bolova u želudcu, naročito kada se uzima s toplom vodom. Zahvaljujući svom sadržaju vlakana, kumin je prirodno laksativno sredstvo.
Sastojci:
- 1 žličica sjemenki kumina
- 250 ml vode
Priprema:
Uzmite odgovarajuću posudu i dodajte 1 žličicu sjemenki kumina. Zagrijte malo na niskoj temperaturi, tek oko 5 sekundi, a zatim lagano nalijte 250 ml vode, te pustite na kolu da proključa. Nakon što je voda proključala, pokrijte posudu i pustite da odstoji oko 5 minuta. Procijedite kumin čaj te ga popijte dok je još topao.
Po potrebi, u čaj možete dodati med ili prstohvat soli.