Ječam je slabo zastupljena žitarica u prehrani, a ima brojne blagodati. Bogat je vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Bogat je vitaminima B kompleksa, magnezijem, manganom, selenom, cinkom, proteinima i dijetalnim vlaknima.
Regulira krvni pritisak, jača kosti, čuva zdravlje srca i smanjuje rizik od raka. Pomaže probavnom sustavu i ubrzava metabolizam, pa se preporučuje tijekom dijete. Da biste ubrzali gubitak kilograma, pijte 3 čaše ječmene vode dnevno.
Kako napraviti ječmenu vodu?
Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da odstoji u vodi najmanje 4 sata.
Procijedite ječam i pomiješajte šalicu ječma i 3 do 4 šalice vode. Stavite ga na štednjak i kuhajte dok ne počne ključati, a zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.
Ostaviti da se ohladi, a zatim procijedite. Pijte 1 do 2 šalice filtrirane ječmene vode dnevno. Ako želite poboljšati okus, dodajte malo limunova soka ili meda.