Radioaktivne stvari koje svakodnevno koristimo

shutterstcok / dnevno

Tijekom godine izloženi smo oko 620 milirema radijacije koja dijelom dolazi iz prirodnih izvora (npr. hrane koju jedemo) i uređaja koji su djelo ljudskih ruku. Prema istraživanju provedenom u SAD-u, polovica radijacije godišnje dolazi iz prirodnog okruženja, dok druga polovica dolazi iz umjetnih izvora, medicinskih, industrijskih i sl.

1. Zrak i tlo

Radon je plemeniti plin, a najviše ga ima u tlu. Nastaje radioaktivnim raspadanjem radija. Prema statistici jedan je od najčešćih uzroka karcinoma.

2. Hrana

Gotovo sva hrana u tragovima sadrži radioaktivne elemente kalij i radij. To su veoma male vrijednosti, koje na godišnjoj razini iznose oko 30 milirema. Banane su, primjerice, voće poznato po sadržaju radioaktivnog izotopa, premda je riječ o količinama koje nisu štetne za zdravlje ljudi.3. Sunce

Iako nas atmosfera štiti od neprekidnih štetnih kozmičkih zračenja, postoji određena količina te vrste radijacije koja dopire do nas. Mjesto života ima ulogu u tome kojoj smo količini radijacije izloženi pa je tako na većoj nadmorskoj visini lakši prolazak UV zraka.

4. Let zrakoplovom

O visini i širini zrakoplova ovisi koliko će se zračenja apsorbirati tijekom leta. Prosječno svaki putnik primi od 2 do 5 milirema, što je manje od polovice zračenja koje se primi tijekom rendgenskog snimanja grudnog koša (10 milirema).

5. Mobiteli

San Francisco je poduzeo inicijativu da proizvođači mobitela na deklaracijama istaknu količinu zračenja koju emitiraju njihovi uređaji, no ti podaci još nisu poznati javnosti. Kao i tornjevi koji emitiraju radio valove i WI-FI mreže, i mobiteli su izvori zračenja. Stručnjaci savjetuju da treba rabiti slušalice za telefonske razgovore te da se telefon za vrijeme spavanja ne drži blizu glave.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI