PROBIOTIK ILI PREBIOTIK!? Ovo je razlika koju morate znati kako biste uravnotežili probavu

Neki ljudi često misle da je riječ o tipfeleru. No koja ja razlika između probiotika i prebiotika i kako oni utječu na nas?

Probiotici su “dobre bakterije” koje služe za reguliranje crijevne flore. Ako naša crijevna flora nije uravnotežena, naš organizam postaje podložniji zarazama i upalama.

Probiotici u crijevima uspostavljaju sredinu koja osigurava apsorbiranje vitamina i minerala iz hrane. Vjerojatno najpoznatiji probiotici jesu jogurt i kefir, ali nećete pogriješiti ni ako uzmete kiseli kupus.

Prebiotici su hrana za probiotike. Za razliku od probiotika, oni nisu živi organizmi, nego su to nutritijenti koji služe kao “gnojivo” dobrim bakterijama.

Najčešće su u formi vlakana koja, hraneći probiotike, uspostavljaju dobru probavu i pravilnu probavu. Najpoznatiji prebiotik jest polisaharid inulin.Namirnice koje obiluju prebioticima jesu grah, grašak, zob, banane, trešnje, luk, češnjak i šparoga.

U nedostatku probiotika unijetih hranom, poseže se za suplementima koji u sebi sadrže i prebiotike.

Međutim, treba biti pozoran jer kod nekih bolesti digestivnog trakta ti lijekovi mogu pogoršati stanje. Zato se, prije no što kupite bilo koji suplement, obvezno posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI