Prirodno i preukusno! Pripremite sok od jagoda i pročitajte koja su ljekovita svojstva bobičaste ljepotice

Wikimedia Commons

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena, a o ukusu nećemo niti govoriti

Jagode su svuda oko nas. Zašto ne napraviti zdrav i prirodan sok od njih.

Donosimo vam recept:

Potrebno vam je:

5 kg jagoda
oko 500 g šećera
1,2 I vode

Postupak:Dobro oprane i ocijeđene jagode izmiksajte ili gnječilicom za krumpir zdrobite. Skuhajte šećer (količina ovisi o slatkoći jagoda i vlastitoj preferenciji) u vodi i toplim sirupom zalijte jagode. Ostavite poklopljene preko noći da puste sok. Propasirajte smjesu, a zatim zagrijte.

Napunite boce tako da se pjena prelije i zatvorite gumenim kapicama ili čepovima. Pasterizirajte 30 minuta na 75°C. Vruće boce složite u košaru i pokrijte dekom ili jastukom. Kad se u košari potpuno ohlade, spremite ih.

Ljekovita svojstva jagode:

Želite li pročistiti organizam, uvečer se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera), i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom.

Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i  kod mišićnih bolova.

Usto, odlično su sredstvo protiv opekotina.

Jagode sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Jagode mogu pomoći:

kod oporavka nakon bolesti
za jačanje imuniteta
kod bolesti žući i jetre
kao prevencija želučanih bolesti
kod artritisa i reume
u liječenju anemije
kod bubrežnih kamenaca
kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI