Pretilost povećava rizik smrti od Covida-19, a ovo je način kako bi mogli riješiti svoj problem!

screenshot

Prijatelji životinja reagirali su na upozorenje stručnjaka da pretilost povećava rizik od smrti zbog korone istaknuvši, po njima, neke prednosti veganske prehrane po pitanju pretilosti i općenito zdravlja ljudi, istaknuvši kako su vegani u prosjeku mršaviji, a zdrava biljna prehrana štiti i od mnogih smrtonosnih bolesti.

”Nakon što su stručnjaci upozorili da pretile osobe imaju povećan rizik od smrti ili teškog oblika Covida-19, Prijatelji životinja poručuju da se lijek za obje pandemije nalazi u veganskoj prehrani! „Biljnom prehranom lakše i brže gubimo kilograme, a ujedno gradimo snažan imunitet koji se može lakše izboriti s virusnim i bakterijskim infekcijama te stvara otpornost organizma na razne bolesti. Istraživanja su već dokazala da se veganskom prehranom može smanjiti i rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, raka debeloga crijeva, pluća i prostate, zatajenja bubrega, dijabetesa, osteoporoze i drugih bolesti, kao i sniziti krvni tlak i razina kolesterola u krvi. Upravo debljina povećava rizik od navedenih bolesti koje su vodeći uzroci smrtnosti u svijetu”, navode iz Udruge.

Kažu da je Ministarstvo zdravstva upozorilo da je pretilost postala pandemija jer je u posljednjih 20-ak godina broj pretilih osoba utrostručen. Pritom je zabrinjavajuće da je u Hrvatskoj smrtnost od bolesti uzrokovanih debljinom veća nego smrtnost od malignih bolesti: „Stručnjaci su upozorili da ne učini li Hrvatska nešto u prevenciji debljine, očekivani životni vijek Hrvata mogao bi 2050. godine biti kraći za 3,5 godine. Najnovije znanstveno otkriće, da pretilost povećava rizik smrti od Covida-19, alarmira nas da se okrenemo onome što nam je svima dostupno – uravnoteženoj i raznovrsnoj biljnoj prehrani bogatoj voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.” 


Prijatelji životinja ističu da zbog unosa velike količine vlakana koja daju osjećaj sitosti, prelaskom na vegansku prehranu ljudi ubrzano mršave, osobito u prvih nekoliko mjeseci, a većina vegana ima manji indeks tjelesne mase. Pritom nema odricanja i strogih dijeta, već se rezultati vide unatoč uživanju u mnoštvu raznovrsnih biljnih namirnica. Iz Udruge podsjećaju na najnovija istraživanja koja potvrđuju da je unos biljnih bjelančevina povezan s nižom smrtnošću te manjim rizikom od bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, ljudi s prekomjernom težinom izlažu se mnogim ozbiljnim bolestima i nedostaje im kisika u krvi i tkivima, što ih čini rizičnijima za obolijevanje i komplikacije povezane s Covidom-19.

foto:Prijatelji životinja

Dok stručnjaci poveznicu debljine i novog koronavirusa nazivaju „sudarom dviju pandemija”, Prijatelji životinja zaključuju da je prelazak na vegansku prehranu lak i jednostavan ključ zdravog i dugovječnog života te sprječavanja težih oblika Covida-19: „Dok meso, jaja i mlijeko povećavaju stvaranje sluzi, što otežava rad bijelih krvnih stanica koje štite organizam od štetnog djelovanja mikroorganizama, biljne namirnice bogate su antioksidansima i fitokemikalijama koji nas štite od različitih bolesti.”



Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr, a na www.veganopolis.net svi zainteresirani mogu se prijaviti na Vege izazov i svaki dan u sljedećih 30 dana primati recepte ukusnih veganskih jela te korisne i poticajne informacije o poboljšanju vlastita zdravlja i dobrobitima veganstva za sve”, poručili su iz Prijatelja životinja.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI