‘Prepustimo vodstvo zajednici’: Niska učestalost infekcije HIV-om u Hrvatskoj

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prvi dan prosinca posvećen je širenju svijesti o infekciji virusom HIV-a i poticanju globalnog zajedništva u prevenciji zaraze tim virusom pa se stoga obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Hrvatska je, 38 godina nakon prvih otkrivenih slučajeva, i dalje među zemljama s niskom učestalošću.

Ovogodišnjim sloganom svjetske kampanje “Prepustimo vodstvo zajednici” ističe se važnost uključenosti zajednice u prevenciju HIV-a/AIDS-a, njena ključna uloga u suočavanju s izazovima te bolesti i postizanju globalnih ciljeva prevencije radi završetka epidemije,

Prosječno 90 novodijagnosticiranih

Prema statističkim podacima u Hrvatskoj je na godinu prosječno 90 novodijagnosticiranih slučajeva HIV-a/AIDS-a. Tako smo sa stopom od 2,3 na 100 tisuća stanovnika zemlja s niskom učestalošću infekcije.Iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) ističu kako je najveći problem osoba s HIV-om stigma, a ne njihova bolest, za koju postoje uspješni antivirusni lijekovi. Postoji još mnogo mitova o rizicima za prijenos virusa, putovima prijenosa i posljedicama infekcije te zabluda povezanih s rizičnim ponašanjem.

Kada gubimo ‘tlo pod nogama’: Kako se izvući iz ‘ralja ovisnosti’ i pomoći sebi i drugima?

Na te mitove osvrnuo se Tomislav Beganović, predsjednik HUHIV-a.

“Pri eliminaciji stigme, što je i jedan od globalnih ciljeva završetka epidemije, treba uzeti u obzir da imamo nisku razinu pojavnosti infekcije u općoj populaciji, a osoba koja živi s HIV-om i redovito se liječi više nije zarazna za svojega spolnog partnera, što malo ljudi zna”, rekao je Beganović.

U Hrvatskoj je ove godine HIV dijagnosticiran u 79 osoba, uključujući 12 novooboljelih od AIDS-a, te devet umrlih od posljedica AIDS-a.

Dobrovoljno savjetovanje

Prema podacima Registra za HIV/AIDS – od 1985., kada su otkriveni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do polovine studenoga ove godine taj je virus dijagnosticiran u 2097 osoba – 88,6 posto muškaraca i 11,4 posto žena. Od toga ih je od AIDS-a oboljelo 627, a umrlo 266.

Promatrajući prema putu prijenosa te bolesti, najveći udio čini seksualni odnos između muškaraca (70 posto), a drugi najčešći put prijenosa je spolni odnos između žene i muškarca (19 posto). Udio zaraženih putem injektiranja droga je pet posto.

Ova uobičajena praksa s alkoholom iznimno je opasna: Sve vas može dovesti vrlo ozbiljnih problema

U Hrvatskoj je dostupno dobrovoljno savjetovanje te anonimno i besplatno (bez uputnice) testiranje na HIV i druge spolno prenosive infekcije (SPI) u centrima za testiranje u zavodima za javno zdravstvo. Te usluge već 10 godina nudi i HUHIV-ov “CheckPoint Zagreb”.

Dosad je testirano više od 2000 osoba, od kojih je njih 167 bilo pozitivno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI