Prepoznajte znakove srčanog udara

Pixabay

Kako bi se srčani bolesnici trebali ponašati tijekom ljeta, što obavezni izbjegavati i bez čega nikako ne smiju na odmor? Odgovore u videu za Ordinaciju.hr donosi dr. med. Dražen Šebetić, specijalist internist i subspecijalist kardiolog.

Srčani bolesnici na godišnjem odmoru trebaju izbjegavati neuobičajeno velike napore koji nisu adekvatni njihovom zdravstvenom stanju, to je prva stvar. Zatim trebaju izbjegavati nagle i velike gubitke tekućine, jer već samim uzimanjem lijekova oni najčešće imaju povećane gubitke tekućine, a u ljetnim mjesecima se može dogoditi da uslijed nekakvog neadekvatnog napora dođe do povećanog gubitka tekućine. Hrana mora biti prilagođena vanjskim uvjetima i samoj bolesti pacijenta, savjetuje kardiolog.đ

Prvi simptomi – kada trebamo posumnjati na srčani udar?

“Osnovni i prvi simptom srčanog udara je snažna i jaka bol iza prsne kosti. Ta bol može varirati u intenzitetu i načinu nastanka. Ona u pravilu ne prestaje, traje kontinuirano, može se širiti u lijevu ruku, u leđa, u čeljust… A neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje”, objašnjava dr. Šebetić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI