PREHLADA, GRIPA ILI COVID-19? Ovo su razlike u simptomima triju naizgled sličnih bolesti!

Premda je koronavirus dio naše svakodnevice već više od pola godine, čini se da i dalje iznenađuje i liječnike i znanstvenike. Ovaj po mnogočemu neobičan virus, uspio je unijeti kaos zbog mjera, preporuka i uputa koje se donose, mijenjaju ili ograničavaju, no izgledno je da ćemo neko novo normalno ponašanje čim prije morati usvojiti.

Iza nas je i prvi tjedan nove školske godine koji će, unatoč svim poduzetim mjerama u obrazovnim ustanovama, zasigurno pridonijeti novim nepopularnim brojkama zaraženih, a koliko bi cijelu situaciju dodatno mogla zakomplicirati i pojava sezonske gripe, pitali smo Voditelja službe za javno zdravstvo NZJZ-a Andrija Štampar i epidemiologa iz vladinog Znanstvenog savjeta za covid-19 profesora Branka Kolarića.

“Situacija će se svakako zakomplicirati jer bi istodobna infekcija virusom gripe i koronavirusom sigurno pogoršala simptome te znatno povećala vjerojatnost lošijeg ishoda”, rekao je Kolarić, dodavši da će cijepljenje protiv gripe ove godine biti iznimno važno.

Pa iako Covid-19 na svakog pojedinca djeluje drugačije, vjeruje se da bi u kombinaciji s gripom za mnoge mogao biti fatalan. Cijepljenje protiv gripe stoga se preporuča svim dobnim skupinama, naročitio starijima i kroničnim bolesnicima. I unatoč tome što dio populacije i dalje odbija prihvatiti Covid-19 kao novu bolest, epidemiolozi čak strahuju da će ove godine interes za cijepivom nadmašiti dostupne doze, pa je Hrvatska naručila dodatnih 100 tisuća, istaknuo je Kolarić.

Epidemiolozi su svjesni da će građani biti zbunjeni i preplašeni kada nastupe respiratorne infekcije, stoga pojašnjavaju da ćemo gripu od Covida-19 najlakše prepoznati po tome što nastupa naglo s visokom temperaturom i općom malaksalošću, dok su za Covid u početku karakteristične niže tjelesne temperature i blaži simptomi, tek naknadno može uslijediti progresija bolesti.U nastavku vam donosimo još nekoliko smjernica kako lakše prepoznati prehladu i gripu, a ne panično posumnjati na koronavirus.

Kao i kod većine bolesti i Covid-19 ima svoju blažu i težu kliničku sliku, no povišena tjelesna temperatura, kratak dah, opća slabost i bolovi u mišićima pristutni su kod većine zaraženih. Za razliku od gripe kada oboljeli naglo dobija visoku temperaturu, kod obične prehlade tj. viroze, povišena tjelesna temperatura je vrlo rijetka. S druge strane, kihanje, curenje iz nosa i grlobolja često su prisutni kod prehlade, a samo ponekad kod gripe, dok zaraženi Covidom ne kišu uopće, osim ako istovremeno ne pate od alergija. Što se glavobolje tiče ona je gotovo uvijek prisutna kod gripe, a znatno rjeđe kod prehlade i covida-19. Naposljetku, gubitak mirisa i okusa specifičan je isključivo za koronavirus, a sve češće i probavne smetnje.

Što učiniti ako prepoznamo simptome i posumnjamo da smo zaraženi?

U tom slučaju preporuka je telefonski kontaktirati svojeg liječnika ili dežurnu epidemiološku službu, no zanimalo nas je i kakva je praksa u daljnjim postupanjima pa smo se obratili nekolicini liječnika opće prakse upitavši ih šalju li ‘sumnjive’ pacijente odmah na testiranje ili se samo prati njihovo stanje. Ukoliko se pacijent žali za gubitak okusa i mirisa – na testiranje se upućuje odmah, no simptomi poput šmrcanja, kihanja, kašljanja ili blage temperature, prate se kroz iduće dane, baš kao i sve nove smjernice s kojima se sustav svakodnevno susreće, odgovorili su nam liječnici opće medicine.

I dok će se mjere i dalje prilagođavati prema lokalnoj epidemiološkoj situaciji, posve je jasno da će odgovorno ponašanje, distanca, dezinfekcije i maske, biti naša jeidna obrana od Covida-19, a upravo to je i poruka epdemiologa Kolarića na pitanje kako se najučinkovitije zaštititi od virusa koji sam posljednjih mjeseci diktira život.

“Više odgovornosti i manje bunta jednostavne su mjere kojima možemo očuvati zdravlje i zdravstveni sustav”, zaključio je Kolarić.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI