Počela sezona alergija: Povišena temperatura, bolovi u tijelu i glavobolje mogu ukazivati i na nešto drugo

Pixabay/Ilustracija

Sezona alergija je ponovno tu, a simptomi su neumoljivi. Za mnoge, cvjetanje proljetnog bilja i povratak toplijeg vremena znače više od samo uživanja u prirodi – to je i vrijeme kihanja, začepljenog nosa i očiju koje vas svrbe. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo četvrtina odraslih i gotovo petina djece suočava se sa sezonskim alergijama, što čini ovo razdoblje godine izazovnim za mnoge.

Što je još gore, sezonske alergije postaju sve izraženije. “Svake godine vidimo kako se sezona alergija produžuje i jača”, objašnjava dr. Purvi Parikh, stručnjak za alergije i imunolog iz Allergy and Asthma Network. Povećana količina peludi u zraku doprinosi ovoj eskalaciji, a trend se nastavlja, piše New York Post.

Uz to, razlikovanje između sezonskih alergija i respiratornih bolesti poput RSV-a ili COVID-19 može biti izazovno, pogotovo jer se još uvijek nalazimo u sezoni prehlade i gripe.

Kako prepoznati simptome

Ako već imate alergije, vjerojatno ćete prepoznati svoje simptome, ali uvijek je dobro imati na umu da povišena temperatura, bolovi u tijelu i glavobolje mogu ukazivati na nešto više od alergija. Pelud može putovati daleko od svojih izvora, pa čak i gradovi nisu pošteđeni. Iako mnogi vjeruju da su predgrađa veće žrtve, kvaliteta zraka u urbanim sredinama može dodatno pogoršati simptome alergija.

Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ublažili tegobe alergija. Rani početak uzimanja lijekova za alergije može biti ključan. Uzimanje antihistaminika ili korištenje sprejeva za nos može vam pomoći u kontroliranju simptoma. Međutim, izbjegavajte lijekove koji izazivaju pospanost, poput Benadryla navodi liječnik, jer imaju nuspojave i kratkoročno djelovanje. Također, izbjegavajte dekongestive jer dugoročno mogu pogoršati simptome.Vodeći uzrok smrti u svijetu: Pogledajte što sve uzrokuje kardiovaskularne bolesti

Uzimanje dodatnih mjera opreza može vam pomoći da izbjegnete kontakt s peludi. Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom ujutro kada je razina peludi najviša, presvlačite se nakon boravka vani i izbjegavajte sušenje rublja vani tijekom sezone peludi. Ako vaše alergije postanu nepodnošljive, posjetite alergologa koji može preporučiti imunoterapiju kao dugoročno rješenje za smanjenje ozbiljnosti simptoma alergija.

Parikh inzistira i da ne spavate pokraj otvorenog prozora, iako o tome mnogi ne misle. Ističe kako nije pametno imati otvoren prozor cijelo vrijeme ako ste alergičar te kako bi bilo mudrije zatvoriti prozor, što je ponekad izazovno, pogotovo kada uzmemo u obzir da su temperature sve više. Također, istaknuo je da i nošenje maske može pomoći ako su vam simptomi iznimno jaki.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI