Pivo je jedno od najstarijih poznatih alkoholnih pića koje se dobiva nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog, ponekad i pšeničnog, slada uz dodatak hmelja. objavilo je Dnevno.hr.
Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac uzrokuje alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljični dioksid. Smatra se “tekućom hranom” jer je energetska vrijednost jedne litre standardnog piva jednaka vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.
Iako ni s jednim alkoholnim pićem ne treba pretjerivati, pa tako ni s pivom, činjenica je da nam pivo pomaže u jačanju imuniteta, jača kosti, štiti bubrege itd.
Ovo su neke manje poznate dobrobiti piva:
Svaka boca piva smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenca za 40 posto.
Povišena razina silicija u pivu pridonosi većoj gustoći kostiju. To je najučinkovitije ako pivo popijte popodne.
Pivo također pomaže u smanjenju i sprečavanju dijabetesa tipa II jer se povećava proizvodnja žuči, zbog čega se masna hrana bolje probavlja.
Nadalje, pivo sadrži topiva vlakna koja smanjuju loš kolesterol u organizmu.
Sadrži i fitnonutrijente koji nas štite od štetnih Sunčevih zraka.
Neke studije pokazuju da pijenje piva u umjerenim količinama pomaže u reguliranju krvnog tlaka.
Pivo ima i moćne sastojke koji nam pomažu u borbi sa zarazama.
I na koncu, pivo je odlično sredstvo za smanjenje stresa.
Prema tome, živjeli! Ali nemojte pretjerivati.