PIJETE LIJEKOVE? Pazite s kojim napitcima ih uzimate! Evo na koje posebno treba pripaziti

Foto: Pixabay/Ilustracija

Lijekovi dolaze s uputstvom kako ih uzimati. Često stoji kako se lijek pije s vodom, no ponekad se voda zamijeni s nekim drugim pićem. Evo što stručnjaci kažu da treba izbjegavati.

Neka pića mogu povećati vrijeme razgradnje lijeka, što bi moglo značiti da će lijek početi topiti prije nego što tijelo uspije pravilno ga apsorbirati.

Stručnjaci su uzeli dvije šalice kave jedna je bila zagrijana na 41 stupnjeva, a druga na 100. Već je poznato da kava, i kofein u njoj, potencijalno mogu prouzrokovati probleme s lijekovima. Ali nalazi ove studije sugeriraju da topli napici, poput kave, mogu utjecati na vrijeme razgradnje lijeka. To znači da možda nećete dobiti pravu količinu lijeka koja vam je potrebna.

Studija je također pokazala da sok od naranče također može imati efekt na otpuštanje lijeka. Stoga je najbolje lijek popiti uz vodu, a dnevnu dozu vitamina C u obliku soka od naranče u neko drugo vrijeme.

Utvrđeno je i da gazirana pića utječu na vrijeme raspadanja većine testiranih lijekova. Jedini na koji nije utjecao bio je lijek za liječenje simptoma alergije, rekli su stručnjaci.

Znanstvenici su otkrili da energetska pića ubrzavaju vrijeme razgradnje lijeka i njihov ulazak u krvni sustav. Također je poručeno da mliječni proizvodi ne idu dobro uz lijekove. “Pacijente treba savjetovati da izbjegavaju konzumiranje drugih pića osim vode s terapijom. Potrebno je povećati svijest ljudi o interakciji lijekova i pića”, stoji u zaključku studije.Facebook Comments

Loading...
DIJELI