PIJETE LI TOPLI ILI HLADNI ČAJ? Evo koje su prednosti hladnog biljnog čaja

Pixabay

Poznato je da šalica toplog čaja pomaže u gubitku kilograma, ali šalica hladnog biljnog čaja ima veći učinak, tvrde stručnjaci.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Fribourgu (Švicarska) kažu da hladan čaj potiče oksidaciju masnoća i oslobađa energiju. Tako ispijanje hladnog biljnog čaja pojačava potrošnju energije što je vrlo bitno za gubitak kilograma. Što je veća potrošnja energije, gubi se više kalorija, piše portal Dnevno.

Također, smanjuje i metaboličko opterećenje na srcu, što je testirano na 23 volontera. Utvrđeno je da hladan čaj smanjuje i rizik od glaukoma.

Testiranje je napravljeno s čajem “yerba mate” koji je popularan u Južnoj Americi, naročito u Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

Volonteri su pili 500 ml čaja temperature 3 °C dnevno i isti čaj temperature 55 °C. Potom su mjerili njihove otkucaje srca, tlak, protok krvi, potrošnju kisika i oksidaciju masnoća.Utvrđeno je da se potrošnja energije povećava za 8,3 posto kada se pije hladni čaj, za razliku od vrućeg čaja kada je potrošnja energije veća za 3,7 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI