Pijete li samo u jetru ili čak u mozak?

Kod većine ljudi, jetra razgradi za otprilike sat vremena količinu alkohola koja se nalazi u čaši vina ili piva. Prema tome, ako je to sve što popijete u jednom satu, jetra će s tim izaći na kraj i svladati neprijatelja

Što se događa kad čovjek popije čašu alkoholnog pića? Naše je tijelo čudesni stroj koji ima sposobnost prepoznavanja  i obrane od raz­nih otrova, pa tako i od alkohola, kojeg se nastoji riješiti što prije. Nakon konzumacije, alkohol se brzo resorbira kroz stijenke crijeva i dolazi u krv, koja ga potom odnese u jetru kako bi se razgradio. Kod većine ljudi, jetra razgradi za otprilike sat vremena  količinu alkohola koja se nalazi u čaši vina ili piva. Prema tome, ako je to sve što popijete u jednom satu, jetra će s tim izaći na kraj i svladati neprijatelja.

Međutim, ako prijeđete granicu brzine te razgradnje, jetra se neće moći više nositi s tim opterećenjem i krvna će struja odnijeti alkohol u mozak. Ako količina alkohola u krvi prijeđe određenu granicu, čovjek se počinje osjećati pripit, ima vrtoglavicu, postaje veseo i bezbrižan. Sve je to posljedica djelovanja alkohola na stanice i krvne žile mozga. Svakako, tu spadaju i glavobolja i mamurluk koji se osjećaju sutradan.

Što radi alkohol u želucu?

Što vam još može učiniti alkohol? U želucu može oštetiti sloj sluzi koja ublažuje učinke želučane kiseline i može stimulirati želudac da stvara više kiseline. Zato je nerazborito za bolesnike sa čirom na želucu ili dvanaesniku – piti alkoholna pića.

Alkohol može utjecati i na srce. Ako osoba boluje od angine pectoris (bolovi u grudima uzrokovani srčanim oboljenjem), pijenje alkohola će smanjiti obim i intenzitet fizičkog rada kojemu se osoba može izložiti pri­je nego počnu bolovi, jer  alkohol suzuje već ionako djelomično blokirane arterije koje vode prema srcu. Seks: pojačava želju, a umanjuje moć 

Shakespeare je bio u pravu kad je kazao da alkohol provocira seksualnu želju, ali oštećuje „izvedbu“ – barem kod muškaraca. Razlog je taj što alkohol djeluje direktno na testise, smanjujući stvaranje testosterona – muškog spolnog hormona – a testosteron je preduvjet za erekciju. Alkohol može također oslabiti sportske rezultate i samu aktivnost, jer suzuje arterije kroz koje krv teče prema srcu i drugim mišićima.

Ako ste prosječan, samo povremeni konzument alkohola koji to čini u društvu, onda neposredne učinke alkohola možete smanjiti tako da prije nego što krenete na pijaču – nešto pojedete ili popijete (bezalkoholno!). Hrana ili piće neće vam pomoći da brže razgrađujete alkohol, ali će po­nešto usporiti njegovu resorpciju – usporavanjem prolaza alkohola kroz želudac. Masna hrana (ili šačica maslina) najbolje usporuju ovaj proces.

Najopasnije – oštećenje jetre  

Kod onog koji kronično konzumira alkohol, a zbog stalnog isušenja (dehidracije) tjelesnih stanica, s vremenom počinje i propadanje  jetrenih stanica (ciroza). Kronični alkoholičar, sa sklonošću prema niskoj kon­centraciji šećera u krvi (hipoglikemija), imat će vrlo česte i ozbiljne na­padaje drhtanja, glavobolje, ubrzanog srčanog rada, znojenja, jer oštećena jetra ne može osigurati krvnoj cirkulaciji dovoljne količine še­ćera. I, naravno, oštećena jetra ne može više efikasno oslobađati tijelo od alkohola koji onda ostaje u krvi, isušuje stanice svugdje u organizmu i konačno ih razara…

Ako konzumacija većih količina alkohola potraje dulje vrijeme, taj alkohol može oštetiti srčani mišić i zbog toga su kronični alkoholičari često iscr­pljeni. Srce može čak i zakazati u svojoj funkciji odmah u početku nekog težeg fizičkog rada. Osim tih nepovoljnih učinaka, alkohol može oštetiti inteligenciju i pamćenje. Nepopravljivo!

Muškarci koji puno piju mogu razviti ženske tjelesne karakteristike: viši glas, povećane sise, genitalnu dlakavost sličnu ženskoj i manju dlaka­vost na licu. To je posljedica povećane količine ženskih hormona u krvi mu­škaraca koje oštećena jetra nije uspjela razgraditi i odstraniti iz tijela.

Kod žena, pak, koje uzimaju često i puno alkohola, posljedice mogu biti, između ostalih – smanjenje seksualnih želja i otežano postizanje or­gazma. Najgore je od svega što konzumiranje alkohola predstavlja ri­zik za zdravu trudnoću. Trošenje većih količina alkohola povećava sklo­nost i rizik od pobačaja ili rođenja mrtvog čeda.

A novorođenčad ro­đena živa, češće su izložena raznim razvojnim anomalijama i oštećenji­ma. Alkohol može oštetiti srce, pluća i mozak ploda u maternici. Gotovo se svi stručnjaci slažu, da bi se trudnice trebale potpuno  okaniti alkoho­la.

Dopušteno samo –  umjereno

Valja kazati da alkohol ima i nekih dobrih strana, pa nema raz­loga da se potpuno odreknete koje čašice, ali povremeno. Poznato je, naime, da umjerene količine alkohola mogu pomoći u prevenciji srčanog infarkta jer u manjim količinama alkohol povećava u krvi koncentra­ciju lipoproteina visoke gustoće.

Uz malo alkohola možemo postati i društveniji, jer on opušta neka naša kočenja i povremeno može olakšati tje­skobu, zabrinutost i nemir. Sve su to  dobroćudni učinci, pod uvjetom da ne postanemo ovisni o njima.

Ne postoje dokazi da će umjereno pijenje, npr. jedna ili dvije čaše vina, ili jedna ili dvije krigle piva dnevno, učiniti nešto loše osobi koja je u punom zdravlju. Ipak, bilo bi bolje kad to ne bi bilo baš svaki dan.

Osim toga, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom trebaju češće izbjegavati al­kohol, jer on sadrži puno kalorija!

 

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI