PET ZDRAVIH NAMIRNICA GROZNOG MIRISA: Smrde kao kanalizacija, čarape i sredstva za čišćenje

Foto: Pixabay

Vrhunska hrana nas privlači svojim primamljivim izgledom, zapanjujućim okusima i opojnim mirisom.

No, neke namirnice ne mogu se pohvaliti baš svim tim karakteristikama.

Iako su poznate mnoge vrste sireva koje mogu imati neugodan miris, a ljudi ih ipak jedu, postoje i druge namirnice s kudikamo gorim mirisima, no svejedno su na meniju velikog broja ljudi.


Donosimo listu hrane s groznim mirisima, a koja se usprkos tome jede. Zapravo, miris je toliko loš da mnogi upravo zato žele probati te namirnice.

DurijanPlod stabla durio koje je izvana bodljikavo, a iznutra kremasto. Ovo neobično voće toliko smrdi da ga je zabranjeno unositi sa sobom u neke hotele i avione u jugoistočnoj Aziji.
Njegov miris opisuju kao kombinaciju trulog luka, terpentina i kanalizacije, a ponekad se može osjetiti i s veće udaljenosti. Svakako, riječ je o azijskom delikatesu koji baš zato mnogi žele probati. Dodaje se u sve, od palačinki, preko sladoleda pa do umaka za tjesteninu.

Foto: Pixabay

Surströming

Konzervirana riba iz Švedske koja ima snažan miris pokvarenih jaja. Smrad je toliko jak da se konzerva rijetko otvara u kući ili stanu, a nikada bez zaštitnih rukavica. Vjerujte, ne želite da se ovaj miris zadrži na vašoj koži. Surströming se najčešće stavlja u sendvič, odnosno sjedinjuje s maslacem, lukom, kiselim vrhnjem i krumpirom.

Foto: Screenshot

Natto

Još jedna japanska delikatesa. Točnije, riječ je o fermentiranim zrnima soje koje krasi ljepljiva tekstura nalik na sir koji se razvlači, a koje prati miris starih čarapa. Neugodna aroma ne sprječava Japance da uživaju u natu, a posebno je popularno jelo za doručak i užinu među mlađim školarcima i srednjoškolcima.

Foto: Pixabay

Hakarl

Islandsko tradicionalno jelo koje uključuje fermentirano i sušeno meso grenlandskog morskog psa. Ono je inače otrovno za čovjeka u svježem obliku, pa se zato podvrgava višemjesečnom procesu pripreme tijekom kojeg se toksini neutraliziraju. Okus mu je vrlo blag i miriše na amonijak. Zapravo, oni koji su ga probali tvrde da ima miris kao sredstvo za dubinsko čišćenje kuće.

Foto: Screenshot/YouTube

Gorki grašak

Petai ili gorki grašak neki nazivaju i smrdljivim graškom. Ovo ne čudi ako je poznato da biljka ispušta miris nalik na prdež. Neki kažu i da ima okus po ovoj prirodnoj pojavi. Usprkos tome, riječ je o vrlo zdravom povrću koje je obožavano u jugoistočnoj Aziji. Najčešće se dinsta na nešto ulja s drugim povrćem, i služi uz rižu.

Foto: Pixabay
Facebook Comments

Loading...
DIJELI