Pet prehrambenih navika koje uništavaju vaš imunosni sustav

Screenshot

Već neko vrijeme diljem svijeta uvedene su mjere zabrane kako bi se ljudi zaštitili od koronavirusa, no ono što radimo pojedinačno, napose u smislu povećanja obrambenih sposobnosti vlastita tijela, također je od velikog značaja. Zdrava, uravnotežena i adekvatna prehrana igra ključnu ulogu u jakom imunosnom sustavu.

Ovih pet navika koje morate izbjegavati jer narušavaju vaš imunitet.

Ne pijete dovoljno vode

Pijenje dovoljne količine vode važno je za probavu, apsorpciju hranjivih sastojaka, uklanjanje štetnih tvari iz tijela i ostale metaboličke stvari. Naše tijelo treba 30 ml vode po kilogramu mase. Zatvor koji se u crijevima može razviti kao rezultat neadekvatnog unosa vode, može negativno utjecati na zdravlje crijeva, što izravno utječe na imunosni sustav. Stoga bi pijenje vode trebalo da bude svakodnevno ravnomjerno raspoređeno u skladu s potrebama pojedinca.

Preskačete doručak



Kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za energijom i proteinima, ne smijete preskakati obroke, dok su užine između njih također neophodne. Preskakanje doručka, najvažnijeg obroka, može povećati količinu drugih obroka, što dovodi do neravnoteže šećera u krvi. Otpornost vašeg tijela također opada kada ste gladni. Doručkujte jaja koja su kvalitetan izvor proteina. Njihov visoki udio željeza i vitamina A pomoći će vašem imunosnom sustavu.

Zanemarujete grickalice

Između glavnih obroka obvezno jedite laganije obroke kako biste održali ravnotežu šećera u krvi, kontrolirali apetit i zadovoljili dnevne prehrambene potrebe. Voće, jogurt, kefir, orašasti plodovi poput badema, oraha ili lješnjaka mogu pomoći u povećanju otpornosti tijela osiguravajući ravnotežu proteina, vitamina, minerala i vlakana.

Pretjerujete s kiselim proizvodima

Probiotici poput jogurta, kefira i domaćih kiselih krastavaca jako su korisni za crijevnu floru, što pomaže jačanju otpornosti tijela. Ipak, pretjerivanje s krastavcima i konzumiranje prevelike količine u nadi da će uništiti virus uzrokovat će štetu. Treba imati na umu da količina soli u kiselim proizvodima šteti sluznici želudca. Pretjerano konzumiranje takve hrane može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi s kroničnim bolestima (poput hipertenzije i bolesti srca) te oslabiti imunosni sustav. Jedite banane, jabuke, luk, laneno sjeme, bademe i orahe jer i oni mogu povećati učinak probiotika.

Jedete istu hranu

Jedenjem adekvatnih količina i kombiniranjem različitih vrsta namirnica povećavamo otpornost. Primjećujući da je udio proteina, vitamina i minerala u svakoj hrani različit, moramo osigurati da naši obroci sadrže bjelančevine, željezo i cink iz izvora kao što su meso, piletina, riba i jaja, žitarice i mahunarke s visokim udjelom vlakana i vitamina B, voće i povrće s visokim udjelom antioksidansa te sjemenke poput oraha, lješnjaka, badema koji su sjajni izvori omega-3 i omega-6.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI