PAZITE KADA PRIPREMATE ČAJ: Ovo su četiri greške kojima omiljeni napitak prestaje biti zdrav

Dosta ljudi diljem svijeta umjesto pijenja kave pribjegava opciji uzimanje šalice čaja te može učiniti dobirh stvari za vaš organizam.

Iako je sam po sebi zdrav, treba paziti što se dodaje u njega.

Donosimo vam listu od četiri stvari koje trebate pripaziti i ne stavljati kako bi vaš čaj ostao djelotvoran i zdrav:

Dodajete previše šećera – bilo da se radi o žličici šećera ili dodatku vašeg omiljenog meda, šećer je šećer. Dodavanje malo šećera u čaj kratkoročno vam neće naštetiti. Međutim, ako ubacite previše slatkih dodataka, čaj može vrlo brzo postati nezdrav. Najbolji način za uživanje u čaju je konzumiranje običnog čaja bez ikakvih dodataka.

Pretjerujete s umjetnim zaslađivačima – Ako i dalje žudite za nečim slatkim u čaju, ali ne želite dodavati suvišne kalorije, čini se da je dobra opcija upotreba alternativnih zaslađivača koji ne sadrže kalorije. Iako umjetni zaslađivači nisu bili na najboljem glasu tijekom proteklih par godina, istraživači još uvijek nisu uspjeli utvrditi vezu između umjetnih zaslađivača i bilo koje vrste zdravstvenih rizika. No, FDA preporučuje da i dalje ograničite količinu takvih zaslađivača sukladno smjernicama o dnevnom unosu jer i ono što je dobro mora imati granicu.



Dodajete mlijeko – Iako dodavanje malo mlijeka u čaj ne mora nužno biti loša navika, dobro je biti svjestan dodatnih kalorija koje tako konzumirate.

Predugo držite čaj u vodi – U čajevima se također nalazi određena doza kofeina. Prosječna količina kofeina koju unesete ispijanjem čaja kreće se od 20 do 40 miligrama (u usporedbi sa šalicom kave koja sadrži oko 100 miligrama). Međutim, ako niste oprezni s time koliko dugo držite čaj u vodi prije nego što ga popijete, količina kofeina se može povećati. Naime, što duže ga držite, on će postati tamniji, imat će gorak ukus i povećat će se količina kofeina koju sadrži

Facebook Comments

Loading...
DIJELI