PARFEM MOŽE UGROZITI ZDRAVLJE: Ovo su najčešće greške tijekom boravka u prirodi

Komarci prenose virusne infekcije sisanjem krvi čovjeka i životinja. To čini zaražena ženka koja polaže jaja u vlažnu zemlju, dok se mužjak hrani biljnim sokovima i brzo ugiba nakon oplodnje.

Ona prilikom uboda izlučuje sadržaj svojih žlijezda koji sprječava zgrušavanje krvi. Crvenilo i otok na koži posljedica su alergijske reakcije organizma, upravo na proteine žlijezda slinovnica. U uobičajenim okolnostima, svrbež i druge promjene na koži traju najdulje dva dana. Ponekad, posebno kod djece, može se pojaviti i ozbiljna alergijska reakcija u vidu otoka i crvenila.

Može se javiti i povećanje limfnih žlijezda ili temperatura. U takvoj situaciji treba primijeniti antihistaminske kreme i preparate za oralnu upotrebu.

Kada boravite u prirodi ne stavljajte parfem i ne nosite garderobu jarkih boja, jer to privlači kukce. Na otvorenom treba nositi odjeću dugačkih rukava, hlače s nogavicama te zatvorenu obuću, a ne papuče.

Osobe koje su znaju da su sklone alergijama ne treba da budu same prilikom planinarenja, vožnje čamcem i plivanja, jer im može zatrebati pomoć.Kod uobičajenih reakcija ovako si možete pomoći:

– Na mjesto uboda sklonite žalac da se otrov dalje ne širi.
– Ne stiskajte mjesto uboda/ugriza, jer će otrov ući dublje u organizam.
– Mjesto uboda operite i stavite antiseptik.
– Nanesite kremu sa hidrokortizonom i sterilan zavoj.
– Ako se pojavi otok, stavite led ili hladan oblog i uzmite antihistaminik

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI