OVAJ DOSADNI NAMETNIK IZAZIVA UŽASAN SVRAB: Ako imate ove simptome hitno se javite liječniku!

Foto: Pixabay

Prije svega, svrab je zarazna bolest kože, a prati ju neugodan svrab.

Infekciju prenosi grinja Sarcoptes scabiei var. hominis, a riječ je o parazitu koji živi na koži čovjeka. Prenosi se dužim fizičkim kontaktom s jednog čovjeka na drugog, odjećom, posteljinom ili ručnicima.

Najveći rizik je napućenost, jer se javlja u vrtićima, školama, bolnicama, odnosno na svim mjestima gdje je velika frekvencija ljudi.

Svrbež se najčešće javlja noću i vrlo je intenzivan. Između prstiju šake, na unutarnjoj strani bedara, donjoj strani stražnjice, ručnom zglobu, podlakticama, pazuhu i sl. pojavljuju se sitni kanalići.

Kod djece se svrab najčešće pojavljuje na licu, glavi, vratu, dlanovima i tabanima, a zbog grebanja kože ponekad nastane i sekundarna infekcija, jer se na tim dijelovima kože bakterije vrlo brzo rašire.Ako imate sve simptome, a niste sigurni bolujete li od ove kožne bolesti, posjetite liječnika. Pronalaskom grinje te  određuje se dijagnoza. Naime, na određenom se mjestu sastruže gornji sloj kože s pacijenta, a proces je bezbolan. Nakon što se utvrdi dijagnoza propisuje se lijek, najčešće Permetrin, a na kožu se stavlja prije spavanja. Ispire se nakon 8 do 14 sati.

Obratite pozornost na to da dezinficirate kuću. Svakako operite odjeću, posteljinu i ručnike, a da bi se zaraza spriječila, moraju se liječiti svi članovi obitelji. Također se ovo odnosi i na spolne partnere te je potrebno istovremeno liječenje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI